Padělek se podle obžaloby dopustil pojišťovacího podvodu jako pojišťovací agent s pomocí dvou lékařů při přípravě smluv životního pojištění. Pojišťovnu podle žaloby připravili téměř o dva miliony korun a hrozilo jim vězení od dvou do osmi let.
Padělek byl jako hlavní viník vedle tříletého trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky navíc odsouzen k peněžitému trestu 200 tisíc korun, dohledu probační služby a zákazu činnosti v pojišťovnictví na šest let. Pokud by se oba lékaři k účasti na podvodech přiznali a projevili lítost, zřejmě by podle soudkyně Dagmar Koutníkové Trnkové mohli odejít bez trestu.
Státní zástupce Kamil Špelda je s rozsudkem spokojen, odpovídá jeho návrhu. "Myslím, že oba lékaři si hodně uškodili tím, že sveřepě trestnou činnost popírali. Je ale jejich právem se tímto způsobem hájit," řekl Špelda.
Všichni tři obžalovaní se cítili nevinní, jejich obhájci navrhovali v závěrečné řeči zproštění obžaloby. "Žádné trestné činnosti jsem se nedopustil, při uzavírání smluv jsem postupoval podle metodiky," řekl Padělek. Podle závěrečné řeči státního zástupce však bylo prokázáno, že při sjednávání pojistných smluv byly uváděny nepravdivé údaje.
Podle soudu se podařilo prokázat, že Padělek nechával od lékařů potvrzovat výpisy z dokumentace klientů, které obsahovaly nevěrohodné informace o jejich zdravotním stavu. Lékaři dokumentaci klientů neměli, klienti se k nim prý někdy ani nedostavili. Šlo údajně o nejméně čtyřicet takto uzavřených smluv, za které Pojišťovna České spořitelny na provizích v roce 2009 vyplatila kolem dvou milionů korun.
Někdejší hokejový útočník Padělek je odchovanec jihlavské Dukly. V minulosti hrál například ve Vsetíně, Vítkovicích nebo v ruském Chabarovsku.