Bývalý jihlavský hokejista a vášnivý sběratel puků Ivan Padělek byl v pondělí 9. března Okresním soudem v Jihlavě znovu uznán vinným z rozsáhlých pojistných podvodů za více než dva miliony korun. S podvody mu podle soudu pomáhali dva lékaři Ladislav Čepera z Jihlavy a Michal Kašpar z Brna.

Padělek dostal trest na tři roky s podmínkou na tři roky, Čepera a Kašpar shodně dva roky na jeden rok. Kromě výchovného trestu musí Padělek zaplatit peněžitý trest 200 tisíc korun a během podmínky bude pod dohledem úřadů. Pokud by peněžitý trest nezaplatil, mohl by na tři měsíce skončit za mřížemi. Verdikt není opět pravomocný. Všichni obžalovaní se na místě odvolali. Státní zástupce Kamil Špelda si ponechal lhůtu. Kauzou se tak bude muset znovu zabývat Krajský soud v Brně.

Ilustrační foto
Zloděj vykradl chaty v Pístově. Věci ukryl nedaleko

Podvod podle soudu spočíval v tom, že Padělek jako pojišťovací agent společnosti Akropol v roce 2009 uzavřel čtyřicet pojistných smluv v Jihlavě i na jiných místech republiky. Jejich součástí byl i formulář o zdravotním stavu klientů. Zdravotní prohlídky a vyplnění dokumentu měli na starost Čepera a Kašpar. Ti si měli vyžádat zdravotní dokumentaci klientů od jejich ošetřujících lékařů, což neudělali, a neměli tak komplexní informace o stavu klientů. To ale bylo podmínkou pro uzavření pojistné smlouvy. Některé klienty navíc podle žaloby lékaři ani osobně neviděli.

„Šlo o povrchní vyšetření s cílem uzavřít, co nejvíc pojistných smluv,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Zdeněk Chalupa.

Ilustrační foto
Kdo bude jezdit na kole, může dostat koloběžku

Ladislav Čepera podle soudu pomohl uzavřít Padělkovi třiadvacet smluv za více než 1,7 milionu korun. Kašpar pak poskytl nepravdivé informace k sedmnácti smlouvám za více než 800 tisíc korun. Soudce je přesvědčen, že šlo z jejich strany o úmyslné zkreslení údajů, o čemž svědčí to, že některé klienty lékaři vůbec osobně nevyšetřili. Padělek dostával za jednu smlouvu provizi od čtyřiceti do osmdesáti tisíc korun. Lékaři tvrdili, že dostávali z jedné smlouvy pouze poplatek za vyplnění údajů 250 korun.

Všichni tři obžalovaní navíc jakoukoli vinu popírají. Padělek tvrdil, že postup konzultoval s infolinkou pojišťovny a lékaři poukazovali na to, že jimi zpracované informace byly pravdivé. Podle soudu ale nestačilo zapsat pouze aktuální zdravotní stav, ale pro pojišťovnu byly důležité informace z celého jejich života. Obhájci obžalovaných jsou pak přesvědčeni, že nejde o trestný čin a navrhli jejich zproštění.

Pondělní verdikt byl v pořadí už třetí. Celá kauza se táhne už od roku 2011. Soudce Chalupa to zohlednil při ukládání trestu, když všem obžalovaným oproti minulým rozsudkům snížil tresty a Padělkovi neuložil zákaz podnikat v pojišťovnictví.