Krejčířovi původně hrozilo za rozsáhlé ovlivňování veřejných zakázek a korupci až patnáct let za mřížemi. Od několika znojemských podnikatelů měl přijímat peníze a dary. Za to jim pak pomáhal k získání veřejných zakázek ve městě.

o přezkoumání výpovědí svědků a telefonních odposlechů se nepotvrdilo, že by dary podnikatelů tajemníkovi byly skutečně úplatky. „Krejčíř ze své pozice ani neměl pravomoci tak výrazně ovlivňovat veřejné zakázky," řekla soudkyně Halina Černá. Podle ní se provinil jen tím, že přijal úplatek čtyřicet tisíc a přivlastnil si dar pro Znojmo ve výši pět tisíc.

K soudu společně s Krejčířem včera přišli i čtyři znojemští podnikatelé. Obžaloby z podplácení soud všechny zprostil. Státní zástupce Ivan Hrazdira se hned po vynesení rozsudku odvolal. „Jsem přesvědčen, že šlo o úplatky," zdůraznil Hrazdira.
Podle obhajoby státní zástupce nemá důkazy. „Zprošťující část rozsudku soud pečlivě zdůvodnil," řekl jeden z obhájců Zdeněk Odehnal. Krejčíř se k výsledku nechtěl vyjádřit.

Případ se táhne už od roku 2010, kdy na znojemské radnici policie bývalého tajemníka zatkla. Byl i ve vazbě. Soud o jeho kauze rozhoduje už podruhé. Předchozí rozsudek, který Krejčíře odsoudil k ročnímu vězení, se včerejším rozhodnutím zrušil.

BARBORA KUBOVÁ