S odlišnými pocity než čtyřiačtyřicetiletý Čazimi ve čtvrtek od soudu odešel šestatřicetiletý poškozený. Kdo mu nahradí údajnou škodu přes dva miliony korun, totiž teď není jasné.

O peníze muž přišel osmadvacátého června 2012, kolem jedné hodiny ráno. Čazimi mu nejdřív podle obžaloby propíchl na benzinové stanici na dálnici D1 v Brně zadní pneumatiku jeho Land Roveru. Pak měl oběť ve svém autě sledovat. „Když poškozený zastavil a v odstavném pruhu měnil kolo, ukradl mu ze zadního sedadla volně položenou černou koženou tašku," uvedla ve čtvrtek předsedkyně senátu Halina Černá, jak skutek v původním rozsudku popsal městský soud.

V tašce měl mít poškozený téměř devadesát tisíc euro a doklady. Na venkovní klice Land Roveru policisté objevili Čazimiho pachovou stopu. Muž, který už dřív podobným způsobem kradl, ale svou vinu od začátku odmítal.

U městského soudu si přesto vyslechl odsuzující verdikt. Když poté uspěl s odvoláním a soud musel o případu rozhodovat znovu, situace se opakovala. „Chci jít na detektor lži," dožadoval se obžalovaný. Nedostal šanci. Soud mu vyměřil čtyři roky dlouhý trest a povinnost zaplatit okradenému.

Případ pokračoval dál. Čazimi se totiž proti rozsudku znovu odvolal. Jeho obhájce Martin Klimo ve čtvrtek odvolacímu senátu krajského soudu vysvětlil proč. „Původní rozsudek mimo jiné vycházel z toho, že způsob krádeže odpovídá stylu mého klienta. Stejným způsobem ale krade mnoho lidí," upozornil Klimo.

Vadilo mu také, že poškozený měnil své výpovědi i popis údajného zloděje. „Ve spisu se navíc objevila fotografie Čazimiho na benzínové stanici, kde měl poškodit pneumatiku. Ale čtyři roky stará. Dodnes se nezjistilo, kdo a proč ji tam dal. Navíc se na ní po upozornění obhajoby později objevil rukou psaný nápis, že je ilustrační," sdělil obhájce. Dodal, že pachová stopa z Land Roveru nemůže jako důkaz samostatně obstát.

Státní zástupkyně Martina Láníčková naopak s původním rozsudkem souhlasila. „Odvolání považuji za nedůvodné a navrhuji ho zamítnout," konstatovala. Zároveň upozornila, že městský soud už o Čazimiho vině rozhodl podruhé.

A podle krajského soudu podruhé špatně. Senát pod vedením soudkyně Černé původní rozsudek zrušil a Albánce zprostil obžaloby. Nepodařilo se totiž podle nich prokázat, že kradl opravdu on. „Podezření, že se obžalovaný na krádeži přinejmenším podílel, existuje. K uznání viny ale shromážděné důkazy nestačí," vysvětlil přísedící soudce Jaroslav Pálka.

Rozsudek je pravomocný. „Jsem spokojený. Na argumenty, které vzal krajský soud v úvahu, jsme upozorňovali už dlouho a nikdo je neslyšel. Konečně," prohlásil Klimo.

Státní zástupkyně ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.