Nic si nepamatuje

Večer před svou smrtí trávila Hošová se svým partnerem, obžalovaným sedmačtyřicetiletým Josefem Papajem. Po několika hodinách popíjení slivovice se mezi nimi strhla hádka kvůli bydlení. Po výměně názorů odešel alkoholem znavený Papaj spát a více už si z večera nepamatuje.

U soudu se hájil tím, že chtěl svou přítelkyni jenom odstrčit, když přes něj přelézala do postele. „Vypil jsem přes půl litru slivovice, kterou jsme našli při úklidu sklepa. Pak už si jen pamatuji, jak mě vzbudila, když se dostávala do postele a šťouchnul jsem do ní,“ matně vzpomínal obžalovaný.

Jak se ale Jana Hošová dostala před dveře protějšího domu, kde podle závěrů soudní pitvy okolo půlnoci zemřela s tržnou ránou na játrech a polámanými žebry, ale nevysvětlil. Podle soudních znalců bylo příčinou její smrti krvácení do břišní dutiny způsobené natržením jater. Kromě toho měla po obou stranách zlomená žebra. Po pitvě také vyšlo najevo, že byla v době úmrtí silně opilá.

Zranění pravděpodobně způsobilo několik úderů do břišní dutiny a žeber. „Šťouchnutím nebo odstrčením smrtelné zranění rozhodně vzniknout nemohlo. Na smrti Hošové se spolupodílela její celková slabost a špatný zdravotní stav, za který mohlo časté pití alkoholu,“ řekl znalec z oblasti soudního lékařství Miroslav Hirt. Poranění, kterým podlehla, přesto nemusela vést ke smrti. „Její život mohla zachránit včasná lékařská pomoc,“ dodal Hirt. Papajův duševní stav hodnotily i znalkyně z oblasti psychologie a psychiatrie. „Obžalovaný se nachází ve čtvrté vývojové fázi alkoholismu. Měl by být ústavně léčený. Při požití alkoholu jsou jeho ovládací schopnosti snížené až žádné a může být okolí nebezpečný,“ uvedla soudní znalkyně Zuzana Švehláková.

Italská domácnost

Podle svědků připomínalo soužití páru „italskou domácnost“. Oba často pili, nezaměstnaný Josef Papaj se ze závislosti na alkoholu několikrát neúspěšně léčil. Trpěl halucinacemi a sousedé jeho družku často potkávali s podlitinami a jinými zraněními.

„Nikdy jsem ji neuhodil,“ bránil se však Papaj. Stopy nalezené v jeho bytě naznačovaly opak. Kriminalisté tam našli chuchvalce vlasů a zaschlou krev. Že se s přítelkyní několik hodin před její smrtí pohádal, Papaj nepopřel.

Rozvedená Hošová poznala Papaje, když se přestěhovala do Šardic. „Patřil mu dům, ve kterém brzy začala bydlet i se svou babičkou, aby se v protějším domě sama nebála,“ vysvětlil jeden ze svědků, Zdeněk Varmuža. Právě na venkovních schodech prázdného domu po prarodičích Hošovou našel soused.
Na rozsudek si musí obžalovaný Papaj počkat. „Další jednání soud odročil. Znalci vypracují další posudky, které by vypovídaly o duševním stavu obžalovaného. Ten je prozatím stíhán ve vazbě, řekl soudce Miloš Žďárský.

ANDREA ŽÁČKOVÁ