Půjčíme až půl milionu korun bez prokazování příjmů, neprověřujeme žádné registry a to vše bez poplatku. Taková byla rétorika tří podvodníků schovávajících se za neexistující finanční společnost AWP Group s.r.o.

Seriózně vyhlížející mladíci nabízeli zájemcům úvěry s příjemně vyhlížejícím úrokem sedmi procent. Při podepisování smlouvy pak z důvěřivých lidí zcela nelogicky vymámili nultou splátku ve výši pěti a půl tisíce korun. Po zinkasování peněz už nebyli k zastižení. „Zatím máme jen pět poškozených, ale pravděpodobně jich bude mnohem víc,“ sdělila mluvčí brněnských policistů Andrea Procházková.

Luboš Pecinář, Petr Novotný a Martin Konečný vystupovali jménem fiktivní firmy o které tvrdili, že je to finanční společnost plná skvělých odborníků. Jejich jména jsou však zřejmě fiktivní. „Muži ve věku devatenáct, dvaadvacet a třiadvacet let vystupovali pod hlavičkou firmy AWP Group s.r.o. a se smyšlenou adresou náměstí Svobody 22 v Brně,“ uvedla Procházková.

Trojice nabízela půjčky od padesáti tisíc do půl milionu korun se splátkami od dvanácti do dvaasedmdesáti měsíců. Peníze do pěti dnů však nikdo z klientů na svém účtu nezaznamenal. Když se podvedení lidé snažili společnost kontaktovat, nebylo už po mladících ani vidu ani slechu.

Společnost také nabízela zaměstnání formou inzerátů, ze kterých vyplývalo, že jde o silnou nadnárodní finanční skupinu. Zarážející bylo, že internet znal firmu jen z inzerátů, anebo z internetových chatů, týkajících se důvěry v poskytovatele úvěrů. „Jeden z pěti případů se týkal také vylákání peněz z budoucího zaměstnance,“ připomněla Procházková.

O podezřelé firmě už internetový život zaznamenal první varování: „Prosím pozor! Chtěla bych varovat všechny lidičky před panem Pecinářem z Brna. Vystupuje pod hlavičkou AWP Group s.r.o. Na těchto stránkách nabízí práci, ale také rychlé úvěry. Bohužel jen sebere peníze a dál o něm neuslyšíte. Nenechte se nalákat a tak ho podporovat v podvodu,“ napsala v jednom fóru uživatelka Janina.

Policie nyní zahájila trestní stíhání tří podvodníků. Prostřednictvím Brněnského deníku Rovnost kriminalisté žádají všechny, kteří byli podvedeni touto společností, aby se přihlásili policistům a pomohli s dopadením a usvědčením zločinců.