První ze svých kousků vyvedl nezaměstnaný sedmadvacetiletý muž už loni v prosinci, kdy se rozhodl ukrást kolo z chodby bytovky. Pak si to ale zřejmě rozmyslel a bicykl nechal ležet hned za rohem.

Do pořádné krádeže se pustil teprve na přelomu dubna a května. „V noci na prvního máje se vloupal do prodejny koberců a ze stolu sebral pokladničku s penězi. Bez povšimnutí nenechal ani mobilní telefon. Celkem tak způsobil škodu ve výši osmnácti tisíc korun,“ řekl k první povedené krádeži mluvčí policejního oddělení Brno-venkov Aleš Mergental. První zdar zloději zřejmě zvedl sebevědomí, a tak si řekl, že když je to tak snadné, proč nemít ještě o trochu víc.

„Následující noc se vloupal do fiatu, ze kterého si odnesl autorádio a dětské kolečkové brusle. Pokračoval pak vloupáním do novostavby rodinného domku, ze kterého vzal vrtačku a pilu, z přívěsného vozíku, který stál na zahradě opodál stojícího domu, odešel s křovinořezem. Svou výpravu pak ukončil krádeží kola, které leželo na dvoře domu. Tak, jako "svůj“ první bicykl, i tento ale nakonec zanechal kousek za zahradou," pokračoval výčtem krádeží Mergental.

Přesto to nebylo zdaleka všechno, na co muž z Hrušovan dostal zálusk. „Z nezamčeného pokoje v ubytovně ukradl spáčům magnetické karty a mobilní telefon a pokusil se také vloupat do tamní kotelny. Tam ho ale někdo vyrušil a tak nakonec odešel s prázdnou. Z jednoho ze dvorů rodinného domu pak později ukradl dámské jízdní kolo,“ dodal Mergental.

To už se ale schylovalo k dopadení nenechavého muže. Následující den totiž majitelka posledního bicyklu zahlédla neznámého mladého muže, který vedl její kolo. Její manžel pak zloděje chytil a zavolal´policisty, kteří podezřelého zadrželi. Při vyšetřování se pak přišlo na to, že muž už útroby soudní budovy důvěrně zná, protože ho soudce už jednou odsoudil. Nyní má na krku obvinění z krádeže, poškozování cizí věci a porušování domovní svobody a hrozí mu až tříletý trest.