Řidiči na nejfrekventovanější dopravní tepně v České republice se v úterý před polednem stali svědky dramatického loupežného přepadení. Lupiči ukradli zlatníkovi šperky za tři miliony korun. Pak naskákali do aut a ujeli směrem na Brno. Podle informací brněnského Deníku Rovnost objevili policisté podezřelé auto na 160. kilometru. V autě byli i dva lupiči, kteří zlatníka přepadli.

„Krátce po čtvrté hodině odpoledne našla jedna z četných policejních hlídek automobil terénního typu o bezmála sto čtyřicet kilometrů od místa činu, na 160. kilometru dálnice D1,“ potvrdil brněnskému Deníku Rovnost zdroj blízký vyšetřování případu.

Po sedmé večer kriminalisté potvrdili, že v terénním autě jeli i dva pachatelé, kteří zlatníka přepadli. Hlídka dálničních policistů z Velkého Beranova je na místě zadržela. „Oba muže, důvodně podezřelé z loupeže, jsme předali vyšetřovatelům ze středních Čech," potvrdila jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

Lupiči z off-roadu

Přepadení se odehrálo v úterý krátce po jedenácté dopoledne na 23,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Na šedou fabii začalo zezadu dotírat velké černé terénní auto nejspíše značky Jeep nebo Landrover.

„Terénní auto začalo do fabie narážet a tím řidiče donutili zastavit. Muže pak brutálně zbili a ukradli mu kufřík, který obsahoval zlato za tři miliony korun. Jednačtyřiceti­letého muže ošetřili zdravotníci a s vážnými zraněními ho odvezli do nemocnice. Dva lupiči poté nasedli do svého auta a odjeli směrem na Brno,“ řekla mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Policisté okamžitě vyhlásili celostátní pátrání po pachatelích. Do akce se zapojila i jihomoravská policie, která sleduje nejdelší úsek nejstarší dálnice v Česku. „Bezprostředně po přepadení dostali policisté hlášku, aby se zaměřili na všechny terénní auta uvedeného popisu. Po autě pátrají policisté i v ulicích,“ potvrdila jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

Policie žádá o pomoc i případné svědky, kteří mezi 11.00 až 11.10 po dálnici D1 jeli. Jakékoli informace z místa přepadení lze sdělit na tísňovou linku 158.