Místní si myslí, že se odsouzení podezřelého Dahlgrena nikdy nedočkají. „Když má někdo dobrého právníka a hodně peněz, trestu se vyhne," mínil jeden ze sousedů rodiny Martin Šindelář.

Česká ruka zákona na něj totiž dosáhnout nemůže. Od jeho příletu do Ameriky den poté, co měl vraždit, ho drží ve vazbě americké úřady.

Na brutální čin ale nikdo nezapomněl. „Na začátku května se tu sešli příbuzní rodiny a jejich kamarádi hudebníci, aby uspořádali pietní akci. Zúčastnilo se jí asi tři sta lidí," popsal starosta Ivanovic Jaroslav Elzner.

Na rodinu dnes vzpomenou i žáci brněnského Gymnázia Slovanské náměstí, do které dva zavraždění chlapci chodili. „Zástupci třídy mě oslovili, že chtějí uspořádat malou upomínku v naší aule. Žádnou oficiální akci ale pořádat nemůžeme, protože se tu právě konají maturity," sdělila ředitelka gymnázia Ilona Kopecká.

Podle Kopecké se jejich studenti s celou záležitostí poprali dobře. Více než přemítání nad minulostí ale všechny spíše zajímá, co bude dál.

Na krutý čin nezapomněli ani v Masarykově základní škole Kamenačky v Židenicích, kde učila zavražděná matka chlapců. „Na něco takového nejde zapomenout. O věci se už ale nemluví, naší povinností je učit," řekl ředitel školy Jiří Šebela. Žádnou organizovanou pietní akci nemají v plánu uspořádat.

Všem zatím nezbývá než čekat, zda americké soudy Dahlgrena do Česka vydají. Podle jeho advokáta Richarda Špíška to možné je. „Byl by to precedens, protože Spojené státy americké své občany ke stíhání do jiných zemí nevydávají," uvedl dříve v květnu obhájce.

Celá záležitost je teď v rukou Američanů. „V současné chvíli se čeká na rozhodnutí soudce v Americe. Do té doby nemůže americký ministr vydat příkaz k jeho vydání," vysvětlil mluvčí ministerstva zahraničí David Frous. Dodal také, že není jasné, kdy se tamní soud vyjádří, protože není vázán žádnou lhůtou.

Podle Špíška by měl soud o Dahlgrenově vině pravděpodobně rozhodnout i bez jeho přítomnosti. Celá kauza proto bez jasného verdiktu stále žije. „I rodině zesnulých by velmi pomohlo, kdyby už to vše skončilo. Mohli by tuto nepříjemnou kapitolu považovat za uzavřenou. Takhle neví, na čem jsou," podotkl Elzner.

Prozradil také, že chtějí i příští rok uspořádat v obci pietní akci. Mají také v plánu rodině v obci postavit pomník. „Už jsem se o tom bavil s jejich příbuznými. Zatím ale čekáme, jak to všechno dopadne," nastínil starosta.

Dvacetiletý Kevin Dahlgren původem z Kalifornie bydlel asi dva týdny u své rodiny v Ivanovicích. V Česku údajně hledal své kořeny a vydělával si jako učitel angličtiny. Po čtyřnásobné vraždě, kterou údajně před rokem v rozpětí několika hodin spáchal, hned odjel taxíkem do Vídně, odkud odletěl do Washingtonu. Tam ho ale zadržely místní úřady na základě českého zatykače.

Cestou do Rakouska se údajně k vraždě přiznal v sms zprávě své kamarádce. „Zabil jsem čtyři lidi a jsem na cestě do Vídně," stálo prý ve zprávě, o níž loni informovala rakouská média. Odeslání zprávy tehdy potvrdil i mluvčí rakouského kriminálního úřadu Mario Hejl.

Policisté také získali důkaz z analýzy DNA krve, kterou našli na Dahlgrenových kalhotách, jež týden po vraždi zaslali američtí policisté svým českým kolegům. Podle znalců však krvavé skvrny samy o sobě k usvědčení nestačí.

Zatím však stále zůstává otázkou, co Dahlgrena k údajnému spáchání brutálního činu vedlo. Důkazy jsou jasné. My ale dosud nevíme, co bylo motivem činu," sdělil dříve v květnu vedoucí jihomoravských kriminalistů Libora Kachlíka. Podle něj mohl podezřelý trpět psychickou poruchou. Souhlasil s tím i bývalý kriminalista Miloslav Jedlička. Roli v jeho agresivním chování mohly hrát i drogy, které si podle výpovědi některých sousedů sháněl.

Kauza v datech:

22. května 2013 – V Ivanovicích našli zavražděnou čtyřčlennou rodinu. Policisté oznámili, že podezírají jejich příbuzného Kevina Dahlgrena z Ameriky, který u rodiny bydlel.
23. května – Dahlgrena zadržely americké úřady ve Washingtonu na letišti a poslaly ho do vazby.
1. června – V Brně se konal pohřeb zavražděné rodiny.
12. července – Ministerstvo spravedlnosti předalo americké ambasádě v Praze žádost o vydání Dahlgrena.
22. května 2014 – Dahlgren pořád sedí ve vazbě, o jeho vydání rozhodují americké soudy

TOMÁŠ KREMR
MICHAELA ŘÍMANOVÁ