Proces začíná v deset hodin tamního času, u nás tedy budou čtyři hodiny odpoledne. „Zúčastnit se ho plánují i zástupci konzulátu České republiky ve Washingtonu," sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Advokát Simon už dřív soudu poslal tři argumenty, kterými chce dosáhnout propuštění Dahlgrena na svobodu. Právě kvůli tomu, že si prokurátorka Patricia Haynesová vzala čas, aby je mohla prostudovat, se minulý soudní proces vůbec nekonal. Žalobkyně je proti jeho propuštění na svobodu.

Zpochybnil důkazy

Theodore Simon například tvrdí, že jihomoravská policie nedodala důkazy, které stačí k zatčení jeho klienta. Zpochybnil také platnost dohody obou států o vydávání stíhaných lidí a žádal o navrácení oblečení a věcí, které američtí policisté Dahlgrenovi zabavili a poslali českým vyšetřovatelům.

Místní vyšetřovatelé věří, že americký soud na propuštění Dahlgrena nepřistoupí. Pokud ho pustí ven alespoň na kauci, české vyšetřování to neovlivní. „Do rozhodnutí o vydání by zůstal v domácím vězení," vysvětlil už dřív šéf krajských kriminalistů Antonín Hrdlička.

České úřady mají ještě měsíc na to, aby požádaly Spojené státy americké o vydání Dahlgrena ke stíhání do České republiky. Pokud by ho Američané nevydali, museli by policisté počkat, až vycestuje za hranice.

Tam by musela Česká republika požádat znovu o vydání. „Závisí to ale na faktu, zda mezi státy existuje dohoda o vydávání lidí," upozornil právník Zdeněk Nový. Odborník přednáší na brněnské Masarykově univerzitě o mezinárodním právu.

Policisté, kteří v Brně vraždu vyšetřují, ale věří, že americká strana Dahlgrena vydá. „Důkazů pro to máme dost," ujistil Hrdlička.

Jediné, co kriminalisté zatím netuší, je motiv čtyřnásobné vraždy. Na devětadevadesát procent podle nich zabíjel vzdálený příbuzný čtyřčlenné rodiny Dahlgren.

Mladík u ní asi měsíc před vraždou bydlel. Manželé a jejich dva synové zemřeli ve středu dvaadvacátého května. Okolnosti vraždy vyšetřovatelé úzkostlivě tají. Odmítli zveřejnit i nástroje, kterými zabíjel. Pouze vyvrátili teorii, že oběti zastřelil. „Vražda byla velmi brutální," poznamenal Hrdlička.

Ze spisu, který má podle České televize k dispozici americká prokuratura, postupně unikají další podrobnosti. Například, že první oběť zemřela už kolem osmé hodiny ráno. Šlo o matku, učitelku na základní škole. O době smrti svědčí její hodinky, které se zastavily na osmičce. Zřejmě se rozbily právě, když bojovala o život. Později zemřel otec a třiadvacetiletý syn Filip.

Až poté si Dahlgren psal SMS zprávy se sedmnáctiletým Davidem, který byl dopoledne ve škole. Domlouvali se, že si spolu půjdou zaběhat.

Pro zvětšení klikněte.

Hoch přišel domů podle spolužáků krátce po poledni. „Z domu Dahlgren odešel na autobus po půl třetí odpoledne. Do centra Brna odjel zřejmě patnáct minut před třetí. Pak zamířil taxíkem do Vídně," citovala televize z dokumentu žaloby.

Dva svědci

Ten den dopoledne viděli v domě Dahlgrena dva svědci. Před devátou hodinou ráno pošťačka a o dvě hodiny později přišla uklízečka. Mladík ji poslal domů.

Tyto dvě návštěvy vyvrátily Dahlgrenovo tvrzení, že si byl v době vraždy zaběhat a příbuzné našel už mrtvé. „Utekl, protože měl strach o svůj život. Své české příbuzné měl moc rád," řekl jeho kalifornský soused Gary O'Dell. Ten prý tato slova slyšel od rodičů obviněného.

Mladík z Vídně den po vraždě odletěl na letiště ve Washingtonu. Tou dobou už policisté věděli, že je na palubě. Aby nevystavili nebezpečí jeho spolucestující, informovali pilota letadla a další personál o nebezpečném pasažérovi.

O nouzovém přistání ale nikdo v letadle neuvažoval. „Změny směru letu by si obviněný pravděpodobně všiml. Mohl by pak ohrozit všechny cestující," objasnila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.