S pobytem ve vazbě Dahlgren nesouhlasí. Podal proto v pondělí stížnost ke krajskému soudu v Brně. Ta zatím na soud nedorazila. „Stížnost nám má zaslat brněnský městský soud, který o vazbě rozhodl," uvedla mluvčí krajského soudu Lenka Smutná Polachová. Podle jejího odhadu by však soud o stížnosti mohl rozhodnout do půlky září.

Špíšek ale nepočítá, že krajský soud stížnosti vyhoví. „Já i můj klient jsme připraveni, že stížnost zamítnou," uvedl.

Dahlgren má možnost vybrat si jiného advokáta. Špíška mu totiž přidělil soud. „Zatím mi neřekl, že by chtěl jiného právníka. Theodor Simon, který ho zastupoval ve Spojených státech Dahlgrena v Česku obhajovat nemůže. Není členem České advokátní komory," vysvětlil právník.

Dahlgrenův pobyt ve vazební věznici se může protáhnout. „Kdy začne soud zatím nevíme. Počítáme s datem v řádu měsíců," doplnil Špíšek. O tom, který soudce bude mít Dahlgrenův případ na starosti, není zatím jasno.

Mluvčí Vazební věznice v Bohunicích Dana Krejčířová Brněnskému deníku Rovnost řekla, že v souvislosti s přijetím Dahlgrena do vazby přijali zvláštní bezpečnostní opatření. „Konkrétně to znamená zvýšenou kontrolu jeho cely. Nebojíme se, že by utekl, ale že si něco udělá," uvedla mluvčí. Ve vazbě zůstane Dahlgren až do vynesení rozsudku.

Pobyt ve vazbě je podle vězeňského psychologa Václava Jiřičky náročnější než samotný pobyt ve vězení. „Obvinění jsou tam drženi v izolaci od okolí. Nevědí, co se děje v jejich okolí," popsal psycholog. Dodal, že Dahlgren má možnost v případě potíží vyhledat služeb psychologa.

Brněnská psycholožka Zuzana Spurná si nemyslí, že by Dahlgren ve vazbě trpěl. „Pokud něco cítí, tak jedině vztek, protože ho chytli. Je to psychopat s poruchou osobnosti. V žádném případě se nesmí dostat ven mezi lidi," řekla Spurná.

Dodala, že si je podle ní Dahlgren dobře vědom toho, co provedl. „Není to psychotik jako Barbora Orlová, která zaútočila na děti ve Žďáru nad Sázavou. Věděl, co dělá. Jednoho člověka po druhém zabil a pak nasedl do letadla a dal si kafe od letušky," doplnila.

Kevina Dahlgrena obvinili čeští kriminalisté z vraždy čtyřčlenné rodiny v brněnských Ivanovicích. Dahlgren měl 22. května před dvěma lety tři členy rodiny podřezat, na čtvrtého si počkal a zastřelil ho. Poté odjel do Vídně, odkud odletěl do Washingtonu. Tam ho zadržela americký policie na základě zatykače vydaného policií českou. Ve Spojených státech ho zastupoval Theodor Simon, který předtím obhajoval Britku Amandu Knoxovou, která byla obviněná z vraždy své spolubydlící v Itálii, nebo pavoučího muže Alaina Roberta, který je známý svým šplháním po výškových budovách bez jištění.

JAN ČAMBORA