Jednání se kvůli Dahlgrenovu odvolání přesouvá k Vrchnímu soudu v Olomouci, který může rozsudek doživotí zrušit a vrátit případ ke krajskému soudu k novému projednání. Obecně se však předpokládá, že olomoucký soud rozsudek potvrdí. „Jak dlouho celý soudní proces v České republice potrvá, nedokážeme odhadnout," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman. Dahlgren mezitím zůstane v brněnské vazební věznici.

Pokud se znovu neodvolá, začne se projednávat jeho případné předání do Spojených států. Podle Římana je komplikované. „Musí s tím souhlasit ministerstva spravedlnosti obou států i soud, který o věci rozhodl v prvním stupni. Tedy Krajský soud v Brně," podotkl mluvčí ministerstva Říman.

Nic jiného než země by se pro Dahlgrena nezměnilo. „Také v americkém vězení by si trest doživotí odseděl tak, jak jej schválil český soud, bez jakýchkoli změn," uvedl Říman a upozornil na některé další podmínky předání.

Jednou z nich je například případné podmínečné propuštění, o které si může po dvaceti letech Dahlgren požádat. I to by bylo součástí jednání obou ministerstev. Na svobodu se Američan nedostane ani tehdy, kdyby ho z vězení propustili. Soud mu totiž uložil i zabezpečovací detenci, která může trvat po zbytek jeho života.

Jde o zdravotnické zařízení, které má pomoct léčit Dahlgrenovu poruchu osobnosti. „Režim je podobný jako ve vězení, navíc jsou tam výukové programy, psychologický výcvik nebo různé druhy terapií," popsala Dana Krejčířová. Je mluvčí brněnské věznice, která detenci má.

Dahlgren by tam nejspíš zůstal do konce života. „Zatím jsme žádného chovance na svobodu nepropustili. Detence se vždy změnila na ochranné ústavní léčení," řekla Krejčířová. V takovém případě by Dahlgrena čekala hospitalizace v psychiatrické léčebně.

Pokud Američan zůstane v českém vězení, z vazby ho převezou do věznice se zvýšenou ostrahou. „Doživotně odsouzení jsou umístěni ve třinácti věznicích, nejvíc jich je ve Valdicích," zmínil vrchní komisař vězeňské služby Robert Blanda.

Ve které z nich by Dahlgren skončil, zatím není jisté. „Kdyby se rozsudek zvrátit nepovedlo, putoval by nejspíš do věznice Mírov na Šumpersku nebo Valdice ve východních Čechách," odhadl Špíšek.

Podle mluvčí brněnského krajského soudu Simony Tesařové to zatím není možné přesně rozhodnout. „Záleží na příliš mnoha faktorech, jakákoli odpověď by byla jenom věštění," poznamenala Tesařová.

Stejně jako je Dahlgren prvním člověk, kterého Spojené státy americké do České republiky vydaly, byl by také první, koho by Česká republika do Ameriky vrátila. „Za posledních pět let jsme mimo země Evropské unie vydali čtrnáct lidí. Do zemí Unie to každoročně bývá kolem pětačtyřiceti," vyčíslil mluvčí ministerstva Říman.