Místo matematiky počítala ukradené zboží z obchodů, chemii vyměnila za čichání toluenu a hodiny jazyka českého trávila ve společnosti potulující se mládeže. Dcera devětapadesátileté Soni Gažiové z Brna vyrostla podle žaloby „jako dříví v lese“ a matce to bylo jedno. Brněnský krajský soud proto rozhodl, že Gaživou pošle za trestný čin ohrožování výchovy mládeže do vězení. Stráví tam deset měsíců.

„Dítě Soni Gažiové nechodilo do brněnské Základní školy Křídlovická od dubna do listopadu 2004. Patnáctiletá slečna vedla zahálčivý život a měla desítky neomluvených hodin. Značný vliv na tomto stavu měla právě obžalovaná žena, kterou za ohrožování výchovy mládeže odsoudil soud už několikrát,“ upozornil předseda senátu brněnského krajského soudu Jiří Šoukal.

Nezájem o dítě

Gažiová odmítla nést za výchovu dcery zodpovědnost a k činům se nedoznala. „Nevěděla jsem, že nechodí do školy. Bylo jí patnáct, takže jsem si myslela, že má základku už dávno vychozenou,“ vysvětlila Gažiová, která se o život dcery mnoho nezajímala. Mnohdy totiž ani nemohla. V době dospívání svého dítěte totiž byla ve vězení za krádeže.

Kvůli záškoláctví dcery stíhala policie i otce. Později však trestní stíhaní pro nedostatek důkazů zastavila. Policejní komisaři se zaměřili pouze na matku, kterou naposledy poslal Městský soud v Brně na třináct měsíců do vězení s podmíněným odkladem na šedesát měsíců. „Tento trest je ale mírný. Gažiová je recidivistka a zaslouží si nepodmíněný trest,“ zdůraznila státní zástupkyně Květoslava Procházková.

Obhajoba chtěla naopak rozsudek mírnější. „Soud prvního stupně nesprávně spočítal neomluvenou absenci. Gažiová vypsala dceři omluvenky za dny, kdy byla nemocná. Soud také započítal dobu prázdnin. To ve škole nemohla chybět, protože žádná nebyla,“ upozornila obhájkyně Petra Pospíšilová na určité nesrovnalosti.

Soud dal nakonec námitkám obhajoby za pravdu a původní verdikt v celém rozsahu zrušil. „Nemůžeme trestat obžalovanou za to, že její dcera nechodila o prázdninách do školy. Holdovat drogám, čichat toluenu a krást se však v létě dá stejně dobře jako v jiném ročním období. Nemůžeme tedy zpochybnit, že Gažiová ohrozila výchovu své dcery. A protože byla už několikrát za to stejné potrestaná, uložili jsme jí nepodmíněný trest deseti měsíců ve vězení s ostrahou,“ vysvětlil předseda senátu Jiří Šoukal.

Od pokut k soudu

Případ Soni Gažiové není v Brně ojedinělý. Podobných rodičů, kteří se o výchovu svých ratolestí nezajímají jsou stovky. V drtivé většině případů se však jedná pouze o přestupky, které řeší odbory školství a sociální úředníci městských částí pokutami v řádech stokorun až tisícikorun.

Například v městské části Brno-střed se jedná o zhruba dvě stovky případů za rok. „Jen asi v deseti kauzách dávají sociální úředníci spis k soudu,“ upřesnil mluvčí radnice Roman Burián. Další možnou sankcí je podle něj snížení či odebrání dávek a přídavků na děti.