Na problém upozornil starosta Starého Lískovce Vladan Krásný. Případů jsou podle něj desítky. „Poslední měsíc se stal západ Brna obětí bandy zlodějů. Začalo to v Kohoutovicích a v Novém Lískovci. Pak se zloději přesunuli i do naší čtvrti a teď i do Bohunic. Jsou to desítky odřezaných katalyzátorů u aut a velké množství vykradených sklepů,“ uvedl Krásný. Prostřednictvím facebooku požádal lidi, aby byli ostražití.

Obětí zlodějů je i Jiří Trbig. „Dnes na parkovišti v Kyjevské ulici mi nějaký parchant odřezal z auta katalyzátor,“ rozčílil se na sociální síti.

V pondělí brzy ráno zasahovali hasiči u sesunutého svahu v brněnské Líšni. Po havárii vody ve Velatické ulici si voda hledala jinou cestu. Spolu s břehem se sesunula i dvě auta.
Sesutý břeh si odnesl dvě auta. V brněnské Líšni v noci zasahovali hasiči

Se svojí zkušeností se na facebooku svěřila také Mirka Řezníková. „O víkendu jsem sloužila v lékárně. Někdo prý odřezal tři nebo čtyři katalyzátory za bílého dne. Nikdo si ničeho nevšiml,“ napsala.

Základní oprava vozu při použití neznačkového dílu se podle zjištění Brněnského deníku Rovnost dá pořídit do patnácti tisíc korun. Oprava ve značkovém servisu stojí řádově desítky tisíc.

Krádež katalyzátoru může v některých případech pokrýt pojistka. „Člověk u nás musí mít komplexní havarijní pojištění, abychom ztrátu katalyzátoru pokryli,“ upozornil mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Zloději katalyzátor odřežou z výfukového potrubí akumulátorovou řezačkou na trubky za pár desítek vteřin. Ochránit díl, jehož funkcí je snížit množství škodlivin ve výfukových plynech, je velmi těžké, protože je volně přístupný zespodu vozu.

Policie nárůst krádeží nezachytila. „Žádné takové informace nemám, ale kdyby byly těch případů desítky, věděl bych o tom,“ řekl mluvčí Bohumil Malášek.

Vnitřek karmy. Ilustrační foto.
Nebezpečným plynem se přiotrávilo dítě a dva dospělí. Kvůli poškozené karmě