Muž se ke krajskému soudu odvolal proti rozsudku Městského soudu v Brně z letošního dubna. „Ten ho uznal vinným z toho, že v letních měsících roku 2010 dívku, o kterou se měl starat, hladil po celém těle a nutil ji k orálnímu sexu. Přitom dobře věděl, že je nezletilá," přečetl dřívější rozsudek přísedící soudce brněnského krajského soudu Miroslav Dlouhý.

Obžalovaný se k činu nepřiznal a u městského soudu vůbec nevypovídal. Pak si to ale rozmyslel a chtěl se vyjádřit právě před odvolacím senátem. Tam ale nakonec vůbec nepřišel. Jeho obhájkyně Hana Hřebenářová soud požádala o odklad líčení, aby muž mohl vypovídat. Senát ale naznal, že obžalovaný jen účelově protahuje řízení a žádost zamítl.

V závěrečném návrhu obhájkyně chtěla, aby senát případ vrátil k městskému soudu, nebo alespoň mírnější trest. „Soud první instance rozhodl na základě nedostatečných důkazů, které je nutné doplnit," uvedla Hřebenářová.

S tím ale soud nesouhlasil a odvolání zamítl. „Neshledali jsme žádné procesní vady. Proti obžalovanému vypovídala poškozená a byly i další objektivní důkazy. Muž už byl patnáctkrát soudně trestaný. Většinou za majetkové trestné činy, dvakrát ale i za mravnostní. Naposledy v roce 2006. Pětiletý trest tedy rozhodně není nepřiměřeně přísný," konstatoval Dlouhý.

Buchač navíc dostal souhrnný trest i za jiné přečiny. „V roce 2006 ho Městský soud v Brně potrestal podmínkou za ohrožování mravní výchovy mládeže. Podmínku ale porušil a trest se přeměnil na jedenáct měsíců vězení. Ty ale muž nenastoupil a skrýval se až do loňského července, kdy ho zadržela policie a dodala do vězení. Obžalovaný je tak souzený i za maření výkonu úředního rozhodnutí," vysvětlil Dlouhý.

Rozsudek už je pravomocný. Muž si proti němu může podat už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.