Z vězení muž vyšel na konci června. „Hned na začátku července zašel do pobočky sázkové kanceláře v brněnské Běloruské ulici. Pracovnici za přepážkou pohrozil násilím a chtěl peníze. Dostal asi čtyři tisíce korun," uvedla brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Pětadvacátého července se vydal do spořitelny v brněnské Křídlovické ulici. Ze začátku se přitom choval jako obyčejný zákazník. „Vytiskl ji jako ostatní lidé pořadové číslo a čekal, až na něj u přepážky přijde řada. Pak začal pokladní vyhrožovat, že odpálí bombu, pokud nedostane peníze. Vyděšená žena mu vydala více než sto tisíc korun," konstatoval kriminalista Pavel Kříž.

Pachatel se ale rozhodl loupit i potřetí. Za cíl si vybral opět spořitelnu v Křídlovické ulici. „Opět si vytiskl pořadový lístek. Pokladní za přepážkou pak řekl, že má minutu na vydání všech peněz, jinak použije pistoli. V tomto případě si odnesl asi tři sta tisíc," uvedl kriminalista.

Dodal, že letos pachatelé uvedenou spořitelnu přepadli celkem čtyřikrát. „Všechny případy se nám podařilo objasnit," sdělil policista.

Chtěl své děti z ústavu

Kriminalisté při pátrání začali podezřívat pětačtyřicetiletého muže, který byl v podsvětí znám jako Ivoš. „Jedná se o dvaadvacetkrát trestaného recidivistu. V minulosti měl problémy s drogami, kradl a loupil. Oficiálně měl sice hlášené bydliště v Brně, ve skutečnosti ale pobýval ve Znojmě. Pomocí kamerových záznamů a dalších stop jsme zjistili, že je to on," dodal Kříž.

Veškeré naloupené peníze muž utratil za znojemský byt, oblečení a další věci. Chtěl totiž získat zpět do péče své dvě děti. „Jsou v kojeneckém ústavu. Muž chtěl s pomocí bytu a celkovým vystupováním bohatého člověka ukázat, že je schopen se o děti postarat," sdělil kriminalista Miroslav Klusáček.

Právě nedaleko kojeneckého ústavu si policisté na podezřelého počkali. „Věděli jsme, že tam chodí. Na jiných místech ho bylo velmi těžké nalézt. Když jsme ho zatýkali, nekladl odpor. Byl akorát velmi překvapený," dodal Kříž.

Podezřelý čeká na rozhodnutí soudu ve vazbě. „Hrozí muž až desetiletý trest. Vzhledem k tomu, jakou má minulost, lze očekávat, že ho soudce potrestá spíš při vrchní hranici trestní sazby," upozornil kriminalista Klusáček.

Loupež průměrně jednou denně

Policisté upozornili, že v Brně letos pachatelé loupil ve 272 případech. „Jedná se ale o všechny loupeže dohromady. Jsou v tom tedy započítána také například přepadení na ulici a podobné událost. Heren a bank lupiči přepadli asi sedmačtyřicet," popsal situaci Kříž.

Dodal, že policistům se podaří objasnit zhruba polovinu.