O případu v pondělí informovala jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. „Třiatřicetiletý muž a jeho o pět let starší komplic řádili nejen na jižní Moravě ale i na Vysočině, ve Zlínském a Jihočeském kraji,“ sdělila Vedrová. Každý z nich způsobil asi čtyřmilionovou škodu. Někdy kradli spolu, někdy zvlášť.

Do čerpacích stanic se vloupali, když tam nikdo nebyl. Vybírali si tedy ty s omezeným provozem. „Dovnitř se dostali poté, co rozbili skleněné dveře prodejny. Využívali, co našli poblíž. Například víko kanálu, stojan na kola nebo betonový kvádr,“ konstatovala mluvčí.

Z obchodů odnášela dvojice hlavně cigarety a alkohol za desetitisíce. Brali ale i autodoplňky. „Z jediné benzínky dokázali ukrást cigarety za sto dvacet tisíc korun,“ řekla Vedrová.

Muži jsou stíhaní vazebně. S krádežemi mají zkušenosti již z minulosti, kdy je za to soud dokonce i potrestal.

Mladší z dvojice je navíc obviněný ze znásilnění a loupeže, kterých se měl dopustit loni v září v Červeném Kříži na Jihlavsku. „S kuklou na hlavě tam na zastávce hromadné dopravy přepadl šestatřicetiletou ženu. Stáhl ji do křoví, osahával ji a svlékal,“ uvedla mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová.

Po chvíli toho pachatel nechal, sebral kabelku, kterou žena pustila a utekl. „Způsobil jí tak šestitisícovou škodu. Dodnes ale přepadená trpí psychickými obtížemi,“ prohlásila Kroutilová. Pokud vyšetřovatelé prokáží, že jí způsobil těžkou újmu na zdraví, hrozí muži až dvanáctileté vězení.