Elektrárna získala úřední povolení k provozu 31. prosince 2010. Právě do konce roku 2010 stát provoz solárních elektráren podporoval. Výkupní cena solární megawatthodiny dodané do veřejné sítě byla do toho dne 12 150 korun. Od roku 2011 už klesla na méně než polovinu, a to 5500 korun. Obě částky přitom stát garantuje na dobu dvaceti let. V případě elektrárny ve Vranovicích by za dvacet let přišel o třiašedesát milionů korun.

Jeden z obžalovaných je i Vlastimil Dubovský, který na konci října 2010 provedl revizi elektrárny. Ta se týkala kabelů, přesto ve zprávě uvedl, že jsou na stojanech připevněny i solární panely, které tam v tu chvíli nebyly. „Mělo to pouze informativní význam. Dělal jsem jen dílčí revizi, po mně měl někdo zpracovat revizi celkovou. Nevím, proč Energetický regulační úřad použil tu dílčí," hájil se Dubovský.

Stav elektrárny kvůli udělení licence kontroloval i pracovník Energetického regulačního úřadu Jan Kourek. Ten je nyní rovněž obžalovaný. „Podíval jsem se jen, jestli elektrárna na místě stojí, a to mi stačilo," uvedl Kourek.

Přestože elektrárna licenci dostala, panely začali dělníci stavební firmy Miroslava Veidlicha montovat až 30. prosince 2010. Připevnili jich 2100, přestože jich mělo být podle plánů více. „Některé zůstaly v krabicích. Ve stavbě jsme pak už nepokračovali, protože nám tam zamezili přístup," poznamenal další obžalovaný Veidlich.

Vlastník elektrárny Jiří Patyk si na stavbu najal dodavatelskou společnost Ekosolaris. Její majitelé i Patyk jsou také obžalovaní z podvodu. „Věřil jsem firmě Ekosolaris. Že je elektrárna v pořádku potvrdil E.ON i Energetický regulační úřad. Neměl jsem proč pochybovat," podotkl Patyk.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ