„Valentová si od roku 2008 do roku 2014 vyplatila celkem 206 tisíc korun. Přitom jako starostka věděla, nebo měla vědět, že je takto uzavřené dohody jsou v rozporu se zákonem,“ konstatovala státní zástupkyně Jana Znojilová.

Obě ženy vinu odmítají, Valentová ale připustila, že dvě odměny, které si vyplatila v souvislosti s vítáním občánků, byly neoprávněné. „Je mi to líto a obě částky, celkem přes patnáct tisíc korun, jsem ve středu složila na účet Medlánek,“ vysvětlila třiačtyřicetiletá žena.

Ostatní věci ale prý dělala nad rámec funkce starostky. „Dohody byly ohledně přípravy veřejných zakázek a dražeb. A i když nemám technické vzdělání, běhala jsem například v gumákách po stavbách při kontrolních dnech. To není běžný výkon funkce starosty,“ dodala Valentová.

Psali jsme: Odměny medlánecké exstarostky prošetřuje policie

Bývalou starostku obhajovala i padesátiletá Olejníková. „Nikdy jsem nepřišla na to, v čem jsme pochybily. Starosta má zastupovat obec navenek, Valentová k tomu ještě připravovala smlouvy a veřejné zakázky, protože nám chyběl úředník. Na jeho zaplacení bychom museli z rozpočtu vyhradit půl milionu ročně,“ vyčíslila starší žena.

Valentová navíc podle ní často pracovala po nocích a o víkendech. „Nebylo to o tom, že by ve své pracovní době řešila věci navíc. Z kanceláře často odcházela i v deset večer,“ vzpomínala žena na události.

Soudce Libor Hanuš předvolal i svědkyny, která na medlánecké radnici dříve pracovala. „O kauze ale nic nevím, odešla jsem do důchodu dřív než se projednávaná věc měla stát. Jediné co vím je, že Valentovou měli všichni moc rádi, pro ostatní by se rozdala,“ konstatovala žena.

Hanuš uvedl, že ke kauze by chtěl přistupovat velmi opatrně. „Projednávaná věc může totiž velmi stigmatizovat výkon úředních osob, které se žádné nezákonné činnosti nemusely dopustit,“ vysvětlil.

Rozsudek zatím nepadl. Medlánecká radnice nabídla, že pokud obžalované zaplatí škodu, přistoupí k zastavení řízení. Obě ženy, kterým hrozí podmíněný trest, uvedly, že návrh promyslí.

Čtěte také: Opravy za 140 milionů: 25 let staré provizorní operační sály nahradily nové