Proč většina nevyhověla popsala vedoucí oddělení komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce Romana Kadaňková. „Velmi častým případem falšování je i letos ředění vodou. Nepovolené ředění jsme zjistili v pěti případech, z toho ve třech byl kromě nepovoleného ředění vodou zjištěn navíc i vyšší obsah ethanolu z přidaného cukru, než je povolený limit,“ řekla Kadaňková.

Mezi burčáky, které nevyhověly testům, byl i jeden prodávaný v Brně. Obsahoval totiž skoro dvě třetiny přidané vody. Jeho výrobce, firma LIVI z jihomoravských Dubňan, dokonce přidal i cukr. Nekvalitní burčák prodával ve stánku na České ulici před Hotelem Avion Pavel Straka.

Při kontrole obstálo sedm vzorků burčáku a devět vzorků zkvašeného hroznového moštu. „S prodejci nevyhovujících burčáků zahájíme správní řízení kvůli klamání spotřebitele. V kontrolách teď budeme pokračovat,“ řekla Kadaňková. Testované vzorky odebírala Státní zemědělská a potravinářská inspekce už od prvního srpna. Odebírání bude pokračovat až do konce listopadu, kdy by podle právních předpisů měli lidé prodej burčáku ukončit.

KATEŘINA SMOLOVÁ
 ČTK