Hákového a keltského kříže, písmen SS a dalších nápisů si jako první všiml ve čtvrtek ráno správce parku. „Zjistil, že kašnu a lavici někdo posprejoval hákovými kříži. Je to trestný čin propagace nacistických symbolů,“ popsal starosta Štefan.

Nacistické symboly v Líšni
Zatím neznámý pachatel nasprejoval na fontánu a lavičky v Líšni hákové a keltský kříž i nápis SS.
Keltský kříž podle odborníka znamená přihlášení k bílé civilizaci i náhradu svastiky.
Představitelé městské části proto do parku umístí kamery.
Podle strážníků nejsou podobné případy časté.
V Líšní se naposledy nacistické symboly objevily před deseti lety.

Za informace, které povedou k dopadení pachatele, nabídl odměnu pětadvacet tisíc korun. „Nejsou tam totiž kamery. Ale nyní nastavíme přísnější režim a kamerový systém pořídíme. Jakmile bude mít firma čas, znaky odstraníme,“ dodal Štefan.

Případ už prověřují policisté. „Zjišťujeme, co se v noci na místě stalo. Přesná právní kvalifikace zatím nebyla stanovena. Uvítáme informace od případných svědků, kteří mohli něco vidět,“ informoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Podle odborníka na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslava Mareše je důležité znát úmysl pachatele. „Policie musí zjistit, zda chtěl cíleně propagovat nacistické hnutí, nebo sprejoval jen z frajeřiny. Ale podle více znaků vypadá, že měl povědomí, co maloval,“ vysvětlil Mareš.

Ilustrační foto.
Přítelkyni zmlátila, okradla a zraněnou zamkla. Soud jí potvrdil 4 roky vězení

Více významů má podle něj i keltský kříž. „Používá se jako náhrada svastiky i pro přihlášení se k bílé civilizaci,“ řekl Mareš.

Problémy s vandalstvím si v Rokli všímají i místní. Nacistické symboly tam nicméně viděli poprvé. „Podobné extrémy nejsou časté, odpadkové koše ale ničí pořád. Mládež vůbec nezajímá, že jsou to historické pomníky. Bydlíme v Líšni celý život a chceme, aby lokalita byla klidná,“ řekla na místě žena, která nechtěla uvést své jméno.

Denně parkem chodí Hana Cenková. „Každé ráno při venčení psa vidím rozbité lampy. V noci je v parku tma, využívá toho mládež. Na lavičkách pijí alkohol a pak je pomalují,“ poznamenala žena.

Nacistické symboly nejsou v Brně často vidět ani podle mluvčího strážníků Jakuba Ghanema. „Za poslední tři roky si pamatuji asi dva podobné případy. Bývají spíše na odlehlých místech, třeba na mostech,“ sdělil.

Stavba nového vlakového nádraží v Brně se může zdržet.
Ochrana krajiny a hluk. Děti Země zažalovaly územní rozhodnutí o nádraží v Brně

V Líšni nacistické symboly podle starosty naposledy viděli před deseti lety. „Jeden malý hákový kříž namalovali na zeď obchodního domu Jasmín," řekl Štefan.

ONDŘEJ KALOUD
MARIYA OSTRENKOVÁ