Muž k soudu kvůli špatnému zdravotnímu stavu nepřišel. Senátu ale poslal dopis, ve kterém prosil o zrušení nebo alespoň o snížení trestu. „V životě jsem nebyl trestaný ani za přestupek, natož za trestný čin. Možná jsem udělal chybu, ale to se může stát každému. Myslím si, že můj trest je nepřiměřený. Uctivě proto soud žádám o zrušení trestu," vyjádřil se v dopise obžalovaný.

Žena se s tyranem v roce 2003 rozvedla. Chvíli po rozvodu se k sobě ale vrátili a chtěli se znovu vzít. „Manželka u soudu vypověděla, že muž ji za poslední rok společného soužití vůbec nenapadal. Naopak se snažil být vzorným partnerem," snažila se o zmírnění trestu před soudem obhájkyně Renata Dimitrovová. Soužití manželů popsala jako takzvanou italskou domácnost. Poukazovala na to, že manželka i přes týrání, s mužem žila velmi dlouhou dobu.

Podle jejich slov ani nyní týraná žena nechce, aby její partner zůstal ve vězení. „Ve výpovědi tvrdí, že mu nechce ublížit, že nechce, aby byl ve vězení. To je ale častá reakce obětí týrání," uvedla jeden z důvodů zamítnutí odvolání předsedkyně senátu Halina Černá.

O potrestání muže usilovaly především jeho dcery. I přesto, že od doby, kdy byly svědkyněmi bití své matky, uplynulo několik let, nedokázaly se s tím ještě vyrovnat. Jejich psychika je navždy poznamenaná. „Z výpovědi jedné z nich byla cítit obrovská nenávist k otci. Byla plná sprostých slov," řekla Dimitrovová.

Podle soudní znalkyně a psycholožky Marie Vignatiové zabývající se domácím násilím, je neobvyklé, že partnerka usiluje o potrestání méně než děti. „Obžalovaný se musel chovat opravdu špatně, když dcera projevila takovou nenávist. Děti jsou více vázané na své rodiče než partneři na sebe. Stojí za nimi za každou cenu. Otec je musel hodně zklamat," vyjádřila se Vignatiová.

Podle obhájkyně Městský soud Brno-venkov nevyhodnotil správně všechny důkazy. „Bral v potaz především výpověď manželky a dcery. Přitom další svědci vypovídali ve prospěch mého klienta. Nikdo neviděl na ženě modřiny, a to ani, když byla v plavkách,"zdů­vodnila odvolání obhájkyně. Trest je podle ní vzhledem ke zdravotnímu stavu muže příliš vysoký. „Je několik let v invalidním důchodu. Pobyt ve vězení mu neprospěje," dodala Dimitrovová.

Podle předsedkyně senátu ale soud prvního stupně důkazy vyhodnotil správně. „Obhájce ani obžalovaný nepřednesli žádná nová zjištění. Pětiletý trest považuji za přiměřený. Týrání trvalo dlouhou dobu," zdůvodnila Černá.

Dimitrovová po skončení jednání uvedla, že její klient bude zklamaný. „Na rozhodnutí soudu mu velmi záleželo," dodala Dimitrovová.