Obžalovaný měl s podvody začít v roce 2009. „O dva roky později se k němu přidala další obžalovaná Alena Dřímalová, která mu nabídla pomoc. Vystupovala jako člověk, který má na starost převod bytů. Přitom s tím neměla nic společného. Její náplň práce bylo podepisování směnek," uvedl státní zástupce Ivan Hrazdira. Oběma obžalovaným hrozí za podvod až desetileté vězení.

Krajský soud v Brně s obžalovaným Pavlem Fojtíkem a spol.Radová uvedla, že se s Fojtíkem poprvé sešla v říjnu 2010. „Za byt jsme mu zaplatili a podepsali jen smlouvu o mlčenlivosti. Potvrzení o zaplacení jsme nedostali. Když se nějakou dobu nic nedělo, požadovali jsme po něm alespoň nějaký doklad. Poslal nám směnku na půl milionu korun. Byla vystavená na jméno Dřímalové," konstatovala Radová. Dodala, že ani o rok později byt nedostali. „Žádali jsme vrácení peněz. Poslal nám jen padesát tisíc korun. Zbytek do dneška nemáme," řekla žena.

Obžalovaný je v podmínce za jiný trestný čin. Hájí se tím, že o podvod nešlo. „Nikdy jsem nenabízel žádný byt a nevzal peníze za to, že někdo získá právo k vlastnictví bytu," vypověděl Fojtík.

Všechno vysvětluje projektem s názvem Školka, který s kolegou plánovali. „Chtěli jsme zřídit novou mateřskou školu. Oni mi peníze dávali jako vstupní kapitál, ne za byt. Pak podepsali smlouvu o mlčenlivosti, aby nikdo další nevěděl, kde máme v plánu školku provozovat. Konkurenti by nás totiž mohli připravit o naše vytipované prostory," uvedl obžalovaný. Projekt se však nakonec neuskutečnil, protože podle Fojtíka byly prostory stále dražší.

Požaduje milionové odškodnění

Jedna z poškozených požaduje odškodnění kolem milionu korun. „Nikdy jsem od ní nic nevzal. Naopak já jí půjčil peníze, které mi dosud nevrátila. Za to jsem ji zažaloval," řekl Fojtík.

Podle něho šlo o realitní makléřku, která měla prodat jeho byt a dům. „Nepodařilo se jí to kvůli nedostatku klientů. Postupem času se z nás stali přátelé a ona mě požádala o pomoc pro syna. Půjčil jsem jí čtvrt milionu korun," sdělil obžalovaný.

Poškozená však tvrdila, že mu dala téměř milion korun na převod bytu. „Ta žena je tak pečlivá, že by si určitě nechala podepsat nějakou smlouvu. Jen tak by peníze bez dokladu nikomu nedala," hájil se Fojtík.

Obžalovaná Dřímalová odmítla vypovídat, ale už při policejním výslechu vinu popřela. „O tom, že by Fojtík nabízel nějaké byty při privatizaci nic nevím. Znám se s ním už několik let, v minulém zaměstnání byl můj nadřízený. Směnky jsem nikdy nevystavovala, jen jsem je podepsala. Fojtíkův kamarád mi je vždycky přinesl vyplněné a já to pouze podepsala. Dělala jsem to, protože jsem si přes toho kamaráda půjčovala peníze na šicí dílnu. Celkem zhruba jedenáctkrát a dohromady to bylo přes pět milionů korun," řekla Dřímalová.

Dřímalová dodala, že nakonec své plány neuskutečnila, protože i tak měla málo peněz. „Všechny dluhy splatím do dvou let," slíbila obžalovaná.

Soudce Pavel Göth odročil jednání na úterý. „Předvolali jsme další poškozené," informoval.