Zakuklení těžkooděnci v helmách a samopaly na prsou. Psovodi se štěkajícími psy. Zvýšený počet zaměstnanců justiční stráže. Taková jsou zpřísněná opatření v budově Justičního paláce jeho nejbližším okolí. Brněnský krajský soud dnes totiž začal řešit případ s vlivnými členy ruskojazyčné mafie, která ovládá jih Moravy.

Žaloba tvrdí, že třináct obžalovaných, z nichž osm přivedla do soudní síně po zuby ozbrojená eskorta, dávala do oběhu tisíce padělaných bankovek dolarů a eur. Měnila je za pravé české koruny. Gang si vydělal miliony. Jednotlivým členům zvlášť nebezpečné skupiny zločinců hrozí za trestný čin padělání a pozměňování peněz až patnáct let vězení.

Státní zástupce předložil soudu žalobu, která čítá bezmála padesát stran. Také spis obsahuje tisíce listinných důkazů. Falešné dolary a eurovky distribuoval gang po celé republice. „Exemplářů padělků bylo hodně. Jednalo se o opravdu velké množství,“ řekl těsně před začátkem hlavního líčení předseda senátu brněnského krajského soudu Daniel Plšek. Ten se jedním z největších případů padělatelů peněz v historii jihomoravské kriminalistiky zabývá.

„Levé“ stodolarovky

Mezi hlavní členy zločineckého gangu patří Pavlo Nykolyuk z Ukrajiny, Vadym Karapetyan z Ázerbajdžánu, Pavlo Baykalov z Ukrajiny, Vadym Zaiats z ukrajinského města Rachov a Petr Terechko z Běloruska. K jejím největším transakcím patří obchod se směnárníkem v Hodoníně.

„Před čtyřmi lety mu nabídli mu tisíce dolarů ve falešných stodolarových bankovkách. Kurz byl pro směnárníka tehdy výhodný. Šestadvacet korun za jeden dolar,“ řekl státní zástupce Milan Richter, který na zločinný gang zpracoval a před soudem přednesl žalobu. To mu trvalo bezmála hodinu.

Obžalovaní podle něj směnárníkovi řekli, že jde o špinavé peníze získané v nevěstincích na jihu Čech. Jinak řečeno – muži chtěli „vyprat“ peníze, které se jim nechtělo zdanit. „Majitel směnárny ale po transakci zjistil, že jde o padělané valuty. Obžalovaní si je sice vzali zpátky, ale nevrátili mu peníze. Muži tak vznikla škoda za bezmála půldruhého milionu korun,“ doplnil Richter.

Brno jako bašta mafie

Většina členů mafiánského gangu patřila do takzvané Luhaňská brigády. Její teritorium zahrnuje celou Moravu a Slezsko, včetně Vysočiny, je jednou z nejlépe organizovaných ruskojazyčných zločineckých gangů v Česku. Obžalovaní pocházejí nejen z Ukrajiny a zemí bývalého Sovětského svazu, ale i z bývalé Jugoslávie, Ázerbajdžánu nebo Běloruska.

„Hlavním sídlem Luhaňské brigády je město Brno, kde sídlí i hlavní představitel této mafiánské odnože. Podle zjištění policie je tento zločinec rovněž vedoucím činitelem Luhaňské brigády působící i na území Maďarska, Slovenska, Spolkové republiky Německo a Španělska. Tento zločinec má pro hlavní město Prahu a okolí zástupce, který má speciálně pro Prahu ještě dalšího zástupce,“ uvedl Miroslav Němec z Policejního prezidia České republiky ve zprávě o ruskojazyčném organizovaném zločinu.