Výsledek dovolacího řízení sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Krajský soud se případem zabýval jako první instance a poslal Hlásenského do vězení na 18 let. Vrchní soud v Olomouci pak trest o dva roky zmírnil. Nyní zbývá odsouzenému poslední mimořádný opravný prostředek – ústavní stížnost.

Jako důvod dovolání k NS uvedl Hlásenský nesprávné právní posouzení skutku. Námitkám nebylo možno přiznat opodstatnění, konstatovala Tesařová.

Zmírnění trestu odůvodnil vrchní soud pachatelovou dosavadní bezúhonnosti a dobrými vyhlídkami na návrat do společnosti. Za spouštěcí mechanismus činu soud považoval předchozí způsob života – Hlásenský kouřil marihuanu, nepracoval, zůstávaly za ním dluhy.

Přitěžující okolností se stal surový způsob provedení vraždy. Třiadvacetiletému kamarádovi Hlásenský zasadil pět ran sekerou do hlavy. Podle znalců byly dvě z těchto ran smrtelné. Důvodem útoku bylo prý to, že Hlásenský nechtěl oběti vrátit 800 korun půjčených na marihuanu.

U krajského soudu obžalovaný řekl, že po činu zpanikařil a chtěl zahladit stopy. Tričkem utřel topůrko od otisků a schoval sekeru za gauč. Čin chtěl zamaskovat jako krádež, proto vzal kamarádovi peněženku a obálku s penězi a utekl. Policisté jej vypátrali na základě výslechů příbuzných a známých i díky rozboru krevních stop.