Z nejvyšších pater elitního policejního útvaru měly unikat informace v případu vraždy bývalého policisty Michala Tofla. Naznačil to jeden ze svědků v kauze. Podle obžaloby uvedl, že mu volal šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a říkal mu, kdo za činem stojí. Brněnský deník Rovnost má dokument k dispozici. Toflovou vraždou se Krajský soud v Brně začne zabývat v úterý.

O telefonu od Šlachty mluvil podle obžaloby svědek Ivan Bednár, známý Petra Pavla Bezděkovského, který měl Toflovu vraždu organizovat. „Svědkovi volal Šlachta, že Bezděkovský zabil Tofla. Svědek se ale pak od údajného organizátora vraždy dozvěděl, že má alibi, že chlastal v Holiday," stojí v obžalobě.

Ze svědkova tvrzení vyplývá, že mu Šlachta volal pravděpodobně v době, kdy ještě nebyl Bezděkovský z vraždy obviněný ani stíhaný. Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se přitom podle mluvčího této organizace Pavla Hantáka do vyšetřování zločinů nijak nezapojuje a tím pádem ani se svědky nemluví o případu. Šlachta také jakýkoliv telefonát Bednárovi popřel. „Toho člověka neznám a nikdy jsem s ním nemluvil,"  vzkázal po mluvčím.

Hanták přitom nevyloučil, že může jít o pokus ředitele útvaru poškodit. V minulosti se už měli podobné útoky objevit. „Je jich celá řada. Souvisí to s postem, který zastává," poznamenal mluvčí.

Takovou možnost potvrdila i mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. „Pokud se podobná informace objeví a není podložená, může jít o snahu zdiskreditovat policistu. Pokud ale k takovému jednání policisty skutečně dojde, prověřuje věc Generální inspekce bezpečnostních sborů," podotkla Kopecká.

Inspekce se případem začala zabývat na základě informace od Deníku Rovnost. „Předtím jsme podobné zprávy neměli," uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Bližší informace odmítla kvůli vyšetřování sdělit.
Podle ní se dá pouze obecně říct, že podobná tvrzení svědků policejní inspekce prověřuje. „Když zjistíme, že se stal trestný čin, policistu obviníme. U přestupku případ předáme policii ke kázeňskému řízení," uvedla.

Tři obvinění

Toflovu vraždu začali policisté vyšetřovat před skoro třemi lety. Tehdy ho totiž vrazi zastřelili v brněnském Žebětíně, když jel autem domů. Po skoro dvouletém vyšetřování policisté z činu obvinili tři muže – Bezděkovského, který měl vraždu organizovat, a Tomáše Trkana s Radkem Sobotkou. Sobotka měl mačkat spoušť samopalu, a Trkan měl řídit auto, kterým muži na místo činu přijeli. Podle obžaloby patřilo Trkanově přítelkyni.

Vraždu měl organizovat Bezděkovský. Kvůli sporům o peníze a osobním sporům, které s Toflem měl. Po necelých dvou měsících ve vazbě se ale oběsil. Možné důvody vraždy tak policistům popsali pouze známí Bezděkovského a Tofla. Podle nich měli oba muži spory například kvůli společnosti Edbusy. Ta lidem slibovala výhodné úvěry a přitom je měla podvést o skoro půl miliardy korun. Její jednatele za to soud později poslal do vězení.

Podle několika svědků měl Bezděkovský zařídit vyvedení zhruba sta milionů  korun z Edbusy. Podíl z těchto peněz měl mít podle některých svědků slíbený i Tofl. „Po Bezděkovském požadoval řádově miliony," uvedl podle obžaloby svědek Ondřej Stejskal.

Zároveň řekl, že Bezděkovský kvůli tomu Toflovi opakovaně vyhrožoval. Kromě toho měli mít oba muži spory v souvislosti s firmou Glava. Podle některých svědků se měl tehdy Bezděkovský pokusit poškodit další akcionáře firmy a Tofl jim proto pomohl s vyvedením některých pozemků.