Podle obžaloby pachatel zaútočil na dvaačtyřicetiletou ženu druhého dubna před sedmou hodinou večer. „Počkal si na ni před jejím domem. Poté jí zasadil nejméně čtyřiačtyřicet ran," konstatovala státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Na vraždu se podle ní dobře připravil. „Koupil si bajonet a pepřový sprej, kterým chtěl v případě potřeby oběť ochromit. Na místo činu navíc donesl i krabici obalenou v dárkovém papíru, kterou chtěl v případě potřeby vydávat za dárek, aby oběť vylákal z domu," upozornila státní zástupkyně.

Mladík se k zločinu přiznal. Uvedl, že chtěl pomoci svému strýci, manželovi sestry oběti. „Den před činem jsem se se strýcem setkal osobně. Zdál se mi zlomený a říkal, že se nikde nedovolá pomoci. Věděl jsem, že ho pořád ponižuje a naváží se do něj. Řekl jsem si, že strejdovi pomůžu tím, že ji zabiju," popsal motiv.

Nákup v armyshopu

Nejdřív začal hledat na internetu spoje z obce na Blanensku, odkud pochází, do Brna. „Ten den jsem byl v práci a pořád jsem o tom přemýšlel. Když jsem přijel do Brna, zašel jsem nejdřív do armyshopu koupit si pepřový sprej a bajonet," sdělil obžalovaný.

Tento druh zbraně použil, protože ho viděl v televizi. „Kdysi jsem zahlédl nějaký podobný případ, kdy měl pachatel bajonet. Řekl jsem si, že si ho obstarám také," vysvětlil mladík.

Jak žena vypadá, přesně nevěděl. Nevídali se. „Před činem se doma ptal po bratrově svatební fotografii. Teprve potom mi došlo, že se chtěl podívat, jak vypadá," prohlásil v pondělí mladíkův otec.

Obžalovaného při útoku vyrušil svědek. „Naslepo jsem pak běhal po Husovicích, až jsem nakonec našel zastávku tramvaje. U židenického nádraží jsem nastoupil na autobus a dojel domů. Krátce poté, co jsem vystoupil, mě zatkli policisté. Ani jsem se nebránil, dobře jsem věděl, co se děje," řekl.

Nadprůměrně inteligentní

Podle soudní znalkyně z oboru psychologie Blanky Špíškové trpí dotyčný nedostatkem sebedůvěry a podceňuje se. „Je přitom nadprůměrně inteligentní. Dobře vystudoval gymnázium a na vysokou školu se dostal bez problémů. Sám sebe ale vidí jen jako přítěž pro okolí," konstatovala znalkyně.

Obžalovaný činu lituje. „Později jsem se dozvěděl, že se strejda s příbuznou večer před činem usmířili. Kdybych to věděl, neudělal bych to. Byla to chyba. Vím, že jsem nic nevyřešil, naopak jsem v rodině nadělal mnohem víc zlé krve a situaci akorát zhoršil," připustil u soudu obžalovaný.

Podle expertky Špíškové mladík zločin vnímal nějakou dobu jinak. „Když ho policie zatýkala, komentoval situaci mírně upravenou větou z filmu Vyšší princip „Vražda na tyranu není vražda"," upozornila znalkyně.

Soudní líčení pokračuje v úterý. Pravděpodobně už padne rozsudek.