V pondělí u soudu vypovídali tři z nich. Jeden z obžalovaných, kteří v pondělí vypovídali u soudu, je i Petr Šťastný. Podle jeho slov ho kdysi požádal jeden Ukrajinec, se kterým se párkrát potkal v hospodě, jestli by na něj nemohl formálně přepsat firmu. Když mu za to slíbil pravidelnou měsíční odměnu, Šťastný nakonec svolil. „Většinou jsem jen podepisoval stohy papíru, které mi někdo rychle přivezl a stejně tak rychle podepsané odvezl pryč. To bylo vše. Nic nelegálního jsem na tom neviděl," přiznal Šťastný u soudu.

Podobně se o svém působení ve firmě vyjadřoval i další z obžalovaných Tomáš Harašta. „Jeden Ukrajinec mě požádal, jestli bych se nemohl nechat zapsat jako jednatel společnosti. Nabídl mi za to peníze, a protože jsem je v té době potřeboval a on mě neustále přesvědčoval, že je vše legální, nakonec jsem souhlasil," prohlásil Harašta.

I jeho práce ale byla prý jen podepisování papírů. „Do účetnictví jsem nenahlížel. Nikdy jsem neviděl ani jedinou fakturu," dodal Harašta.

Jako poslední v pondělí u soudu vypovídal obžalovaný Pavel Jedlička. Ten tvrdil, že jeho stavební firmu jen využila skupina kolem Oldřicha Tatýrka, který také figuruje v této kauze. „Já a moje firma jsme byli záměrně uvedeni v omyl. Já jsem se žádného trestného činu nedopustil a rozhodně se necítím být vinen," uvedl Jedlička.

Následně také dodal, že podle něj byly všechny stavební práce, o kterých státní zástupce tvrdí, že neexistovaly, řádně provedeny.

Celý soud bude pokračovat v úterý výslechy Oldřich Tatýrka a Petra Cabadaje.

VIKTORIE POKORNÁ