"Při krádežích nasadili rekordní tempo. Od začátku roku do poloviny března kradli celkem čtyřiatřicetkrát," upřesnil brněnský kriminalista Zdeněk Burian. Právě v březnu čtyři z nich policisté dopadli, když při běžné kontrole objevili v jejich autě kradené věci.

Muži ve věku od třiceti do čtyřiceti let si své oběti příliš pečlivě nevybírali, kradli v podstatě všechno a všude, ať už se jednalo o restaurace, firmy nebo rodinné domy a byty. „Vykradli dokonce dům matky jednoho z nich. Byl tam předtím na návštěvě a obhlédl si situaci," pokračoval Burian.

Krádeže a vloupání v číslech
ROK 2014
Jihomoravský kraj
- Počet krádeží: 103 708
- Počet vloupání: 49 304
Brno
- Počet krádeží: 5 447
- Počet vloupání: 1820

ROK 2015
Jihomoravský kraj
- Počet krádeží: 84 793
- Počet vloupání: 34 476
Brno:
- Počet krádeží: 5 054
- Počet vloupání: 1 649

Jednomu z pachatelů hrozí až osm let vězení, protože byl u všech krádeží. Ostatní muži, kteří se u akcí různě střídali, by měli dostat trest o tři roky kratší. Všichni už ale byli trestaní, mnozí jsou pak i drogově závislí. „Jeden je navíc gambler, je tedy jasné, kam mizely ukradené peníze," osvětlil Burian.

Skupina Brňanů způsobila celkem škodu za 750 tisíc korun. Ne pokaždé jim ovšem šlo ale o lup. „Jeden z mužů přespával v hotelech. Ovšem ne tak, že by přišel na recepci a zaplatil si pokoj. Obvykle v ubytovnách bez noční služby si šroubovákem otevřel dveře, vybral si nějaký volný pokoj a prostě tam přespal," doplnil mluvčí policie Pavel Šváb s tím, že k ránu muž vždycky odešel, aby si ho personál ubytovny nevšiml.

Některé ubytovny na jižní Moravě se kvůli strachu z podobných vloupání snaží své prostory pravidelně hlídat. Patří mezi ně i ubytovna v brněnských Maloměřicích. „Během dne chodíme po půlhodinách kontrolovat dveře pokojů. Na noc zamykáme a hosti se hlásí telefonem. Na dveřích jsou navíc nainstalované alarmy," popsala recepční důvod, proč tato ubytovna takové problémy nemusela řešit.

Podle Petra Vlašánka z firmy Zabezpeč dům, existuje řada možností, jak dům nebo byt před zloději chránit. „Existují pohybové detektory, elektronická zařízení, kamerové systémy. Používají se mříže a bezpečnostní dveře. Všechno ale závisí na tom, jak spolu celý systém komunikuje. Jak dobře je propojený," objasnil Vlašánek.

Cena za zabezpečení průměrné restaurace se podle něj pohybuje minimálně mezi třiceti a čtyřiceti tisíci korun.

MONIKA KRYLOVÁ