Soud musí podle zákona do 30 dní od podání obžaloby rozhodnout o dalším trvání vazby. Státní zastupitelství se na soud obrátilo 7. dubna, kdy také začala běžet zákonná lhůta.

V přípravném řízení o vazbě rozhodoval Městský soud v Brně, v jehož obvodu se nachází bohunická vazební věznice, a krajský soud vazbu řešil jako odvolací instance. S podáním obžaloby se situace změnila a vazební záležitosti se přenesly na krajský soud. Vzhledem k závažnosti činu je nepravděpodobné, že by se Dahlgren dostal z vazby na svobodu.

Pro hlavní líčení zatím krajský soud počítá s třemi dny, kromě 31. května to bude ještě 1. a 2. červen. Je zřejmé, že proces s Dahlgrenem bude v Brně patřit k nejsledovanějším za poslední léta.

Dahlgren podle výsledků policejního vyšetřování zabil v rodinném domě v Brně-Ivanovicích čtyři své příbuzné – sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny.

Po činu založil v rodinném domě požár. Mrtvé objevili hasiči. V tu chvíli se již Dahlgren vracel letadlem do USA. Po přistání jej na letišti zadržela americká policie.

Američan je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy jej jako prvního svého občana vydaly k trestnímu stíhání v Česku.