Dvaačtyřicetiletého muže podezřelého z krádeží brněnský policista Jiří Zemánek připoutal na služebně k zábradlí na chodbě. Odsud se pak výpovědi stran liší. „Dal mi pouta jen na volno. Doporučil mi, ať se ke všemu přiznám, což jsem odmítl, protože mluvil i o věcech, které jsem neudělal. Když odešel, tak jsem se vyvlékl a vyskočil z okna v kuchyňce tak, jak mi předtím řekl. Nevím, proč jsem to udělal, bylo toho na mě moc, takový blbý den," tvrdil u soudu muž, který už měl podle svých slov pouta na rukou za různé prohřešky nesčetněkrát. Kölbl a Leikeb jej pak měli bít a kroutit mu zlomenou nohou.

Jinak situaci na služebně podali kriminalisté. „Nesl jsem papíry Kölblovi, který hlídal pachatele. Když se na mě kolega obrátil, muž přeskočil zábradlí a seskočil o patro níž, a pak ještě níž. Spadl a zůstal ležet," popsal událost jako pokus o útěk Leikeb v záznamu hovoru s operačním důstojníkem ze září 2014.

Muž si pádem zlomil nohu. Nejdříve se o něj postarali policisté z druhého patra, kam podle žaloby dopadl na střechu. Poté měli přijít i tři kriminalisté a pachatele nešetrně odvléci zpět do pátého patra. Po cestě jej údajně bili i přes to, že byl zraněný. „Rovnou mě udeřili pěstí za ucho a nahoře mi jeden z nich ještě kroutil zlomenou nohou. Křičel jsem bolestí, bylo to ponižující," tvrdil ve středu recidivista.

Soudní znalkyně z oboru zdravotnictví potvrdila, že kost se zlomila následkem pádu. „Ostatní zranění jsou ale lehká a povrchní, nedá se prokázat, že by na muži bylo použito násilí," zhodnotila.

Trojice si za svou nevinou stojí. „Stojím si za tím, že poškozený lže," vyjádřil se k výpovědi Kölbl.

U soudu zazněly také nahrávky telefonátů uskutečněných bezprostředně po incidentu i výpovědi kolegů obžalovaných kriminalistů. „Když jsem přišel do pátého patra, viděl jsem na zemi zadrženého muže. Přivíraly se mu oči a šla mu pěna od úst," četl soudce David Otevřel výpověď policisty z přípravného jednání.