Na případ dnes upozornil mluvčí policistů z Brněnska Bohumil Malášek. „Pětadvacetiletá majitelka se s chovatelem domluvila, že muži zvíře svěří do bezplatného pronájmu. Za ustájení mu nic neplatila a on mohl koně na oplátku využívat. Mohl na něm například jezdit, nebo ho používat k tahání povozů," popsal začátek případu Malášek.

Chovatel o zvíře ze začátku pečoval. Problémy nastaly až po několika měsících. „Kůň se poranil. Majitel mu ale nezajistil péči a zvíře nechal tak, jak bylo. Mimoto koně ani pořádně nekrmil, takže byl podvyživený," informovala vyšetřovatelka Gabriela Babincová.

Majitelka na vše přišla až loni na začátku září. „Měla v té době důležité soukromé záležitosti, takže se o koně nemohla dostatečně zajímat. Když se na farmu vydala, muž jí tvrdil, že je zvíře v pořádku. V tu dobu už ale bylo několik dní mrtvé," sdělila vyšetřovatelka.

Muž navíc mršinu nenechal odvézt do kafilérie. „Místo toho ji na několik dní schoval pod hnůj. Takto zvíře bylo i v době, kdy na místo přijela jeho majitelka. Teprve až den po její návštěvě zvíře nechal odvézt," uvedl mluvčí Malášek.

Žena případ ohlásila policii. „Případ vyšetřujeme. Za týrání zvířete a zanedbání péče o něj mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi," dodal mluvčí.

S chovatelem nebyly problémy poprvé. Už v roce 2009 dostal za podobné prohřešky pokutu. „Bylo to dvaapadesát tisíc korun. Dodneška je ale nezaplatil. Tvrdí, že peníze nemá," dodala vyšetřovatelka Babincová.