Sedmapadesátiletý muž, který je momentálně ve vězení za jinou činnost, se považoval za přítele Romana Dolíhala. Ten mu měl ve věznici svěřovat informace o přepadení i vraždě velitele vozu. Muž následně spolupracoval s policií.

Proti jeho výpovědi se Roman Dolíhal ve čtvrtek u soudu ohradil. „Jediná pravda, kterou řekl, bylo to, že jsem se zmínil ve věznici, z čeho jsem obviněný. Všechno ostatní, co uváděl, bylo smyšlené a nedoložitelné. K žádné trestné činnosti jsem se mu nepřiznal a žádné jsem se také nedopustil," hájil se Dolíhal.

Svědka označil za chronického provokatéra, kterého navedla policie. „Snaží se jim jít na ruku, aby snížil svůj vlastní jiný trest," dodal Roman Dolíhal. Obhájce obžalovaného u soudu podal návrh na slyšení spolupracujícího policisty, který může určit svědkovu věrohodnost.

vývoj kauzy 2006 – nedaleko od Slavkova přepadla trojice mužů maskovaných za policisty transport a uloupila 77 milionů korun
2010 – bývalý velitel ochranky byl podle výpovědi zavražděn a zakopán na skládce
2015 – ostatky velitele vozu objevila policie
2016 – z loupežného přepadení obvinila žalobkyně Antonína Dolíhala, Romana Dolíhala a Jaroslava Havlíka. Z vraždy velitele vozu obvinila Romana Dolíhala.

Výpověď muže z věznice se prolínala i s informacemi od dalšího svědka, který trávil čas za mřížemi s druhým obviněným bratrem, Antonínem Dolíhalem. Údajně spolu chodili na procházky, při nichž si povídali o kauzách, za které jsou zatčení. „Jednou přišel Antonín velmi zklamaný a rozrušený. Řekl mi tehdy, že se bojí, protože jej obvinili z vraždy. Když jsem namítl, že pokud to neudělal, nemá z čeho mít strach, povzdechl si. Jenže my jsme to s bráchou udělali, odpověděl," uvedl svědek. Následně dodal, že si není jistý, jestli Antonín Dolíhal vraždil, protože z jeho slov pochopil, že bratrovi spíše s něčím pomáhal.

Velitel vozu je podezřelý z toho, že bez ohlášení dispečerovi změnil trasu, kterou měl původně transport s penězi jet. Svědčili o tom ve středu u Krajského soudu v Brně jeho spolujezdci. Peníze, které loupeží pachatelé získali, si měli údajně rozdělit. Místo toho se ale s velitelem vozu hádali a následně jej někdo zabil.

Podle výpovědi bývalé přítelkyně zavražděného velitele vozu měl v době jejich vztahu problémy s penězi. Ani po loupeži však výrazné zlepšení materiální stránky svého přítele nezpozorovala. „Po přepadení mi volal, že se stalo něco hrozného a bude ve zprávách. Potom jsme se o uloupených penězích často bavili. Snili jsme o tom, co bychom s takovým obnosem dělali, co bychom si koupili. Nikdy mě ale nenapadlo, že by to myslel vážně," uvedla žena.

Přepadení se odehrálo v srpnu 2006 v okolí Slavkova. Obžalovaní jsou z něj bratři Dolíhalové a Jaroslav Havlík. S identifikací mužů převlečených za policisty jsou problémy, protože měli na hlavách kukly. Posádka přepadeného transportu se při výpovědích shodovala, že jeden pachatelů byl vysoký, hubený a měl knír. Oba bratři mají drobnou postavu, proto podezření padá na Havlíka. Tomu však jakékoliv vousy chybí. „Nikdy knír nenosil. Na takový čin by neměl odvahu, na to bych dal krk," prohlásil jeho otec. Havlík se už několikrát před soudem vyjádřil, že nic neudělal.

K loupeži se přiznal Antonín Dolíhal, který označil bratra Romana za vraha velitele vozu. K pomoci s odklizením těla se přiznal další obžalovaný Jiří Bartoň. Antonín Dolíhal s Jaroslavem Havlíkem mohou jít za loupež do vězení na patnáct let. Romanu Dolíhalovi za vraždu hrozí doživotí. Jednání pokračuje v pátek.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ