Mladá žena přiznala, že měla akci naplánovanou. Ne vše ji ale podle plánů nakonec vyšlo. „Byla tak nervózní, že si zapomněla nasadit kuklu. Měla tak jen brýle," uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Bota pachatelky zbýšovské loupeže.

Žena do zbýšovské České spořitelny vkročila minulou středu ihned po polední přestávce. Šla rovnou k pokladní, po které požadovala peníze. A byla úspěšná. Když získala téměř sto tisíc korun, dala se na útěk. „Po cestě odhodila zbraň, oblečení, které měla na sobě, sluneční brýle i tašku. Nic neponechala náhodě, náhradní oblečení měla připravené," přiblížil Malášek.

Nákupy v Brně

Ukradené peníze ale na dluhy nepoužila. Po loupeži se vydala do obchodního centra v Brně, kde se je rozhodla utratit. „Koupila si oblečení a notebook asi za třicet tisíc korun," řekl Malášek.

Poté odjela za známými do jižních Čech. O dva dny později našli policisté odhozený pytel s oblečením nedaleko vyloupené banky a také zveřejnili kamerové záběry z přepadení, což bylo pro ženu osudné. „Volali nám lidé, že ji poznali. Lupička nevydržela tlak svědomí a sama se v sobotu přihlásila na policii," řekl Malášek.

Podle policistů právě záběry z kamer pomohly ženu dopadnout. „Zabezpečení věnujeme velkou pozornost. Na pobočkách také nemíváme tolik peněz v hotovosti," uvedla mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Zároveň dodala, že zaměstnanci procházejí školením, aby věděli, jak se v takových krizových situacích zachovat. „Na druhou stranu víme, že připravit se na podobný zážitek dopředu je velmi těžké. Ti, kteří se s takovou situací v minulosti setkali, naštěstí dokázali udržet chladnou hlavu," doplnila Pačesová s tím, že v podobných případech pak poskytují svým zaměstnancům i psychologickou pomoc.

Je na svobodě

Přestože policisté podali návrh na vazbu, ženu nakonec budou vyšetřovat na svobodě. „Dosud nebyla trestně stíhaná. Soudce náš návrh zamítl," objasnil Malášek.

Dosud netrestaná žena zřejmě loupila kvůli dluhům. Podle brněnského psychologa Petra Sakaře je takové jednání možné. „Pokud je někdo přesvědčený, že se nachází v bezvýchodné situaci, může udělat něco, co by jinak nikdy neprovedl," myslí si Sakař. Jak tvrdí, ženu mohlo po přepadení tížit svědomí. „Proto se mohla přihlásit na policii. Někteří se přihlásí i proto, že už viděli svůj obličej v novinách a vědí, že je někdo dříve či později udá. Přiznáním chtějí docílit nižšího trestu," vysvětlil Sakař. Mladé lupičce teď hrozí až deset let za mřížemi.
Jako bezvýchodnou viděl svoji situaci nejspíše i muž, který loni přepadl brněnskou banku. „S namířenou pistolí žádal po zaměstnankyni pětitisícové bankovky. Ženě vysvětloval, že peníze potřebuje, protože má nemocné dítě. Tento argument ani výhrůžky ale neměly úspěch a muž odešel s nepořízenou," sdělila brněnská policejní mluvčí Andrea Straková. Ženě, která odmítla peníze vydat, se podařilo nepozorovaně zmáčknout tísňové tlačítko.