Spíše než za spáchaný čin, tak za trestní minulost trestal v pátek předseda senátu Krajského soudu v Brně Aleš Novotný muže obžalované z plánování loupeže. Trojice si vytipovala podnikatele, chtěla ho přepadnout doma a obrat o dva miliony korun. Ještě před činem ji zadržela policie. Osmačtyřicetiletý Zdeněk Žamberský si za to vyslechl trest jedenáct a půl roku, osmatřicetiletý Václav Černoušek osm let a pětačtyřicetiletý Eduard Slávik dostal pět a půl roku. Hrozilo jim až dvanáctileté vězení.

Loupež trojice plánovala na loňské září. „Slávik podnikatele z Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku vybral jako vhodného kandidáta. Dobře se s ním znal. Nejnižší trest si vyslechl, protože jako jediný z obžalovaných zatím nebyl za nic odsouzený," prohlásil předseda senátu.

Akci řídil Žamberský, který také dostal nejvyšší trest. „Domlouval se se Slávikem, který se loupeže účastnit nechtěl, protože by ho poškozený mohl poznat. Také zajistil Černouška, se kterým se plánoval do domu vydat," konstatoval Novotný.

Vysoký trest ale dostal obžalovaný kvůli předchozím odsouzením. „Čin spáchal v podmínce po propuštění z vězení za podobný závažný zločin. Nerespektoval druhou šanci, kterou dostal," odůvodnil rozsudek Novotný.

Černoušek, který má také kriminální minulost, k akci navíc sehnal pistoli, kterou držel nelegálně a měl ji schovanou v pronajaté garáži. Tyto dvě okolnosti mu zajistily osmiletý test.

Muži podnikatele několik týdnů před akcí sledovali. Netušili ale, že jejich telefonní hovory odposlouchává policie, která je také ještě před činem zatkla. Vybraná oběť tak o plánech vůbec netušila. „Dozvěděl jsem se to až od policie. Vůbec nic jsem nezaznamenal. Až později jsem si uvědomil, že kolem mého domu nápadně často jezdilo stejné auto," vypověděl podnikatel.

Potvrdil také, že u sebe doma opravdu někdy míval až dva miliony korun. „Obchoduji s drahým zbožím, pro které jezdím do zahraničí. Potřebuji často hotovost a peníze proto mám doma v trezoru," vypověděl poškozený.

Zdeněk Žamberský, Václav Černoušek a Eduard Slávik před brněnským soudem.

Obžalovaní se částečně přiznali. Tvrdili však, že neplánovali přepadení, ale krádež. „Domlouvali jsme se pouze na vloupání, když nebude podnikatel doma. Nechtěli jsme nikomu ublížit. Slyšel jsem, že má peníze v trezoru. Odhadoval jsem to na patnáct tisíc euro, tedy méně než čtyři sta tisíc korun," hájil se Slávik. Kdyby mu soud uvěřil, hrozil by mu maximálně pětiletý trest.

Z odposlechů ale vyplynulo něco jiného. „Původně obžalovaní opravdu plánovali se do domu vloupat, když tam muž nebude. Později ale vše přehodnotili a rozhodli se muže oloupit," uvedl Novotný.

Dodal, že kdyby se trojice přiznala k činu úplně, určil by soud všem nižší tresty. „Jejich výpověď, jak ji přednesli, ale nemůže být braná jako polehčující okolnost," okomentoval předseda senátu.

Jestli případ skončí ještě u odvolacího senátu Vrchního soudu v Olomouci není zatím jasné. Všichni obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

ČTĚTE TAKÉ

- O plánovaném přepadení mluvili po telefonu. Odposlouchávala je ale policie

- Plánovali přepadení podnikatele, hrozí jim dvanáct let za mřížemi