Mužů a žen v uniformách je podle některých Brňanů vidět méně zvláště večer. „Často chodím ven se psem. Hlídky vídám občas, chodívají tak do čtyř hodin odpoledne,“ popsal důchodce Ladislav Vašát z brněnských Bohunic.

Ilustrační foto.
Rezidentní parkování není připravené, odložte ho, vyzývá primátora opoziční ČSSD

S chybějícími městskými policisty se lidé o to více bojí případného nebezpečí. V Bohunicích už proto vznikla domobrana jako reakce na nedávné potyčky místní mládeže se skupinou teenagerů zvaných Vaňkovka gang. Její členové na sociálních sítích hlásí, co při hlídkách zpozorovali. Více informací k domobraně její zakladatel Michal Hrabal odmítl Brněnskému deníku Rovnost sdělit.

Zastoupení strážníků∙ Nejvíce chráněnou městskou částí je Brno-střed, kde slouží 64 strážníků.
∙ Nejméně jich je v Žabovřeskách, Jundrově a Komíně. V tomto revíru se střídá na hlídkách pouze 27 městských policistů.
∙ Strážníků přibude třeba v Líšni, Komíně, Jundrově, Židenicích nebo Kohoutovicích.


Bohunický starosta Antonín Crha problém v práci městské policie nevidí. „Strážníci odvedli dobrou práci. Pár dnů po prvním incidentu už byl klid. Na podněty a telefonáty od lidí reagují rychle a v dostatečném počtu,“ zhodnotil.

Nedostatek strážníků ovšem hlásí i obyvatelé Líšně. V červnu minulého roku proto zřídili komisi veřejného pořádku. Skupina složená z místních dobrovolníků hlídkuje o víkendech, kdy se strážníci objevují venku nejméně.

Více dozoru v městské části chce i líšeňský starosta Břetislav Štefan. „Rozdíl třeba mezi Znojmem a Líšní je pár tisíc obyvatel a přitom má Znojmo o desítky strážníků víc. U nás jsou teď jenom čtyři. Do budoucna si přejeme jejich počet navýšit na osm,“ uvedl.

Posílit týmy strážníků v Líšni i jiných městských částech mají představitelé městské policie v plánu. „Nejvýznamněji to pocítí v oblastech z revíru Východ, kam patří Líšeň, Vinohrady a Židenice, revíru Západ, tedy Kohoutovice, Bosonohy, Bohunice a oba Lískovce nebo revíru Tábor, kam spadají Žabovřesky, Jundrov a Komín,“ sdělil mluvčí strážníků Pavel Šoba. Podle něj přibude v každé oblasti šest strážníků.

Právě v městských částech Žabovřesky, Jundrov a Komín místní ochraňuje nejméně hlídek. Dohromady mají pouze sedmadvacet strážníků.

Nejlépe je na tom naopak Brno-střed, kde místní chrání čtyřiašedesát městských policistů. Jejich počet má podle Šoby zatím zůstat stejný.

Strážníkům v terénu pomáhá také dohledové centrum, kde nepřetržitě sledují záznamy z kamer po městě. „Poznatky z nich obratem předávají hlídkám,“ doplnil Šoba.

ZUZANA VRBECKÁ

Nehezky začal nový pracovní týden řidič nákladního auta, které se v pondělí po jedenácté hodině dopoledne převrátilo u Řípské ulice v Brně.
Naložený náklaďák převrátil na bok. Při práci na staveništi u Řípské ulice