Slyšela jsem o třech napadeních. Prý někdo bodl do zad paní ve sklepě šroubovákem. Mám teď strach chodit ven, když se dějí takové věci, bojí se důchodkyně Emilie Babušíková. A není jediná, která má strach o své bezpečí. „Kamarádka mi říkala, že pobodali nějakou paní, dnes jsem se to dozvěděla, a tak chodím raději ven jen se psem," sdělila místní školačka Jana Mušíková.

V Kuřimi se šíří poplašné zprávy. Tři napadení v minulém týdnu. Ředitel základní školy v Kuřimi hlásil o možném nebezpečí ve školním rozhlese. Děti si ve školách sdělují co se stalo. „Máme mít strach vyjít na ulici?," ptá se na facebooku Eva Doubková.

Jaká je tedy v Kuřimi situace? „Nejde o nic vážného, nikdo nikoho neznásilnil nebo nezabil. Obyvatelé Kuřimi se nemusí bát o své bezpečí," uklidňuje mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

A k čemu tedy ve městě došlo? Policie má za poslední týden nahlášené tři případy. Prvním z nich je žena, která šla do sklepa a tam byla údajně napadena. Měla nezávažné řezné zranění na břiše.

Dalším případem je jedenadvacetiletý muž, kterého po cestě domů z restaurace údajně někdo udeřil pěstí. Nadýchal dvě promile.

Třetím zaznamenaným případem, ve kterém také hraje roli alkohol, je potyčka v hospodě na náměstí Osvobození. Nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani k zadržení pachatele nějakého trestného činu.

Mezi lidmi se také mluví o tom, že došlo k znásilnění blízko nádraží. „Tento případ policii nebyl hlášený a nic o tom nevíme," uvedl Malášek. Podle něj nejde o závažná napadení, za které by mohla jedna osoba.

Podle starosty jsou obavy zbytečné. „Nerad bych, aby se ve městě šířil nějaký strach, k ničemu závažnému nedošlo. Samozřejmě nechci události bagatelizovat. Na základě konzultace s policií není třeba zatím vyhlašovat žádná zvláštní opatření a nehrozí zvýšené nebezpečí," sdělil starosta.

K podobným incidentům, kdy si lidé předávají informace a následně je přibarvují, dochází poměrně často. Nedávno se například takto šířila poplašná zpráva o teroristickém útoku v obchodním domě Vaňkovka. „Nesmysl sdílí na sociálních sítích třeba deset tisíc lidí, ale jeho vyvrácení už pouhá stovka. Přesto je to překvapivě úspěšné," řekl Lukáš Houdek, který se věnuje prověřování hoaxů na webu hatefree.cz. Podle jde většinou o to, že si někdo něco špatně vyloží, vidí v tom to, co vidět chce a pak se takovéto zprávy šíří dál.

Proč základní škola v Kuřimi o incidentu informovala žáky rozhlasem, se vedení odmítlo vyjádřit. „Nikdo s námi nic nekonzultoval, jejich jednání bylo předčasné a zbytečné," uvedl Sukalovský.

MICHAELA ČERNÁ