Případem se ve čtvrtek začal zabývat Městský soud v Brně. „Případ se oddělil od větší kauzy, kterou řešil krajský soud ve Zlíně," uvedla Mašková. Oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Švábenský, který alkohol ve velkém kupoval od společnosti Provial z Býškovic na Prostějovsku, ho pak dál prodával sám i přes svoji matku. „Nevěděl jsem, že alkohol by mohl být závadný. Kdybych měl nějaké informace o tom, že je nekvalitní, neprodával bych ho," bránil se u soudu Švábenský. Podle svých slov alkohol z Provialu, který většinou pocházel z nechvalně známé Likérky Drak, sám pil. „Vozil jsem ho i svojí matce," přiznal Švábenský.

metanolová kauza
- k sérii otrav metylalkoholem došlo na podzim v roce 2012
- celkem zemřelo 47 lidé z různých částí republiky
- desítky dalších lidí se sice otravu přežily, ale mají trvalé následky
- kvůli otravám vláda na 14 dní zakázala prodej lihovin s více než dvacetiprocentním množstvím alkoholu

O tom, že by alkohol mohl být závadný, se dozvěděl po tom, co v médiích zachytil zprávy o otravách methylalkoholem. „Nechal jsem otestovat všechny plné kanystry, které jsem v té době měl doma. Methylalkohol se v nich našel," potvrdil muž.

I přesto ihned po té, co vláda zrušila takzvanou prohibici, tedy zákaz prodeje tvrdých alkoholických nápojů, nakoupil v Provialu další kanystry s vodkou a rumem.

Z jednoho z nich pak pravděpodobně pocházel i alkohol, který muže z Brna otrávil. Několik litrů pančované vodky z kanystru mu prodala Ludmila Švábenská. „Nevěděla jsem, odkud syn alkohol vozí," uvedla obžalovaná.

Podle obhájce Pavla Holuba by však alkohol, který muže zabil, vůbec nemusel být od Švábenských. V posudcích soudních znalců jsou totiž nesrovnalosti. „Vzorek odebraný u mého klienta a u poškozeného je zcela rozdílný. To vlastně dokazuje nevinu Petra Švábenského. Žádal jsem proto předsedkyni soudního senátu o to, aby předvolala soudní znalce, kteří by rozpor vysvětlili," vysvětlil Holub.

Kvůli nutnosti dalších svědectví předsedkyně soudního senátu včera líčení odročila. Pokračovat bude na začátku září.

Letos v květnu už Krajský soud ve Zlíně poslal za mříže deset obviněných v metanolové kauze. Dva lidé byli odsouzeni na doživotí, zbylých osm si odpyká trest ve výši od osmi do jednadvaceti let. Rozsudky jsou ale zatím nepravomocné.