Iniciátorem podvodu byl údajně Volák. „Na firmu vedenou Markovou si vypůjčoval auta od půjčoven, přičemž jim zatajil, že je bude nabízet k dalšímu pronájmu," uvedl žalobce Milan Richter.

Půjčená auta pak Volák dál pronajímal svým zákazníkům na rok za korunu. S tím, že jim zaplacenou kauci, nejčastěji sto až dvě stě padesát tisíc korun, po uplynutí dvanácti měsíců vrátí. „Uváděl, že peníze z kauce investuje do nemovitostí a tím je zhodnotí," přiblížil praktiky podvodníka státní zástupce.

Jenže Volák peníze nikde neinvestoval. Pravděpodobně je využíval pro sebe a pro Markovou. Neplatil ani nájem půjčovnám.

Ty se proto obracely na policii. Strážci zákona poté Volákovým zákazníkům auta odebrali. V tu chvíli jim Volák přestal zvedat telefon. Vratnou kauci nikomu nevrátil. Senát krajského soudu ho za to poslal na sedm a půl roku do věznice s ostrahou.

Marková soudu tvrdila, že o podvodech nic nevěděla. Že i ona Volákovi naletěla. „Lhal nejen svým zákazníkům, ale také mně. I já jsem mu uvěřila, že peníze z kaucí investuje. Tvrdil mi také, že splácí všechny splátky," vypověděla. Volák její výpověď potvrdil.

Poté ale Marková přiznala, že půjčovny po čase začaly kontaktovat kvůli nezaplaceným splátkám i ji. Byla totiž majitelkou firmy. „Volák mi vždy řekl, že už to řeší, že nemusím mít starost. Byla jsem zamilovaná a věřila mu vše," snažila se přesvědčit soud.

Ten jí uvěřil, že jednala pod Volákovým vlivem. Za nepravděpodobné ale označil, že by byla natolik naivní, aby nepoznala, že obchod, jak ho vedl Volák pod jménem její firmy, nemohl legálně fungovat. „Za auto z půjčovny měli platit měsíčně patnáct tisíc korun. Na první pohled je jasné, že pokud vybírali kauci sto padesát tisíc korun, ještě ke všemu vratnou, nemůže to pro ně být výdělečné," zdůvodnil čtyřletý nepodmíněný trest pro Markovou předseda senátu krajského soudu Daniel Plšek.

Mají spolu dítě

Marková soud žádala, aby jí dal šanci napravit chybu a mohla doma vychovávat dceru, kterou má s Volákem. „Jen co to půjde, chtěla bych si najít práci a začít splácet dluhy, které jsme způsobili," řekla soudu.

Senát jí proto udělil trest na spodní hranici zákonné sazby. I ona si ho odpyká ve věznici s ostrahou.

Senát dále oběma nařídil, že musí splatit způsobené škody. „Na pět let mají také zakázanou podnikatelskou činnost v oboru půjčování a pronajímání aut," dodal Plšek.

Rozsudek je zatím nepravomocný. Žalobce i obžalovaní se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. Všichni si ponechali zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.