Mladíka obžaloba viní z pokusu o vraždu. Toho se měl dopustit vloni v listopadu, když nožem napadl milence své bývalé přítelkyně. Ten skončil s krvácející ránou v hrudi a oděrkami na dalších částech těla. Zranění mu dnes připomíná už jen jizva. „Útok na hrudník ale mohl způsobit život ohrožující poranění srdce a velkých cév," četl předseda senátu Aleš Novotný ze znaleckého posudku lékaře.

Co činu předcházelo, soudu přiblížila jedenadvacetiletá dívka, která je podle svých slov bývalá přítelkyně obžalovaného. „Znám ho několik let. Spolu jsme byli přibližně rok. Na začátku to bylo pěkné, ale pak se to zkazilo. Kouřil trávu a hodně jsme se kvůli tomu hádali. Občas byl agresivní a při hádce mi párkrát dal facku," vyprávěla o svém vztahu s Vedrou. Ten jí prý jednou když řídila, dokonce v plné rychlosti zatáhl ruční brzdu. Nehoda skončila nárazem do stromu.

Vloni v létě od obžalovaného, se kterým i bydlela, dívka údajně odešla. Přiznala ale, že se s mladíkem dál stýkala a spala s ním. „Bylo mi ho líto a bála jsem se ho," řekla svědkyně. Dodala, že s poškozeným se poznala vloni v lednu. „S ním jsem nechodila, ale spali jsme spolu," uvedla už v dřívější výpovědi.

Situace v milostném trojúhelníku se vyhrotila dvaadvacátého listopadu. Dívka totiž tehdy odpoledne prý řekla Vedrovi, že s ním končí a odjela od něj do bytu svých rodičů. Když tam za ní mladík v devět večer přijel, v bytě už byl s dívkou i poškozený. Ten ve středu k soudu přišel vypovídat. „Zazvonil zvonek. Byl to Michal. Asi deset minut se bavil s ní. Pak se začali hádat. Když si uvědomil, že jsem uvnitř, chtěl rozrazit dveře. Když mě uviděl, vytáhl nůž a řekl, že mě zabije. Začal proti mně dělat výpady," popsal situaci poškozený.

Potom, co se napadenému podařilo útočníka vytlačit na chodbu, dívka zabouchla dveře. Vedra utekl a dvojice v bytě si všimla, bodné rány.

Jaký byl doopravdy vztah mezi obžalovaným a dívkou, kterou někteří ze svědků popsali slovy koketa a záletnice, podle státního zástupce Ivana Hrazdiry není potřeba rozpitvávat. „Vedra několika bodnými ranami napadl poškozeného a k činu se s přivřením očí doznal. To, že napadený skončil v podstatě bez následků, není zásluha obžalovaného ale toho, že se poškozený bránil a také včasné lékařské pomoci," konstatoval Hrazdira při své závěrečné řeči. Navrhl uznat Vedru vinným z pokusu o vraždu a uložit mu trest na spodní hranici sazby, která je deset až osmnáct let.

Obhájkyně Dagmar Gottweisová souhlasila, že není pochyb o tom, co se stalo a kdo je pachatel. „Jsem ale přesvědčená, že můj klient neměl v úmyslu vraždit," zdůraznila a navrhla soudu, aby na celou věc pohlížel jako na těžké ublížení na zdraví.

Vedra na její slova navázal. „Je mi to líto. Nechtěl jsem ho zabít. Sám si ani nedokážu vysvětlit, proč jsem to udělal," sdělil. Rozsudek si vyslechne v pátek.