Schůzku si muž domluvil po telefonu, ženu předtím neznal. „Zaútočil bez předchozího upozornění. Poškozená se musela bránit, jinak by došlo k fatálním následkům," uvedla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Muž neshody se společnicí, které skončily potyčkou, přiznává. Požadovala prý za své služby vyšší odměnu, než na jaké se domluvili po telefonu. „Nejdříve si řekla o tisíc korun. Když jsem přišel, už chtěla víc. Strčila do mne, já do ní. Vyhrožovala mi, že zavolá policii, proto jsem utekl," řekl u soudu obžalovaný Pém.

Poškozená popsala událost jinak. Aby se ubránila, využila podle svých slov zkušenosti z tréninků bojových umění. „Škrtil mě několik vteřin, pak jsem se vyprostila. Křičela jsem na něj a zkusila ho kopnout. Vzpomněla jsem si na rady trenérů. Nevím, co bych jinak dělala," popsala průběh napadení poškozená žena.

Podle provedených psychologických a sexuologických testů muže vzrušuje představa pohlavního styku s nehybnou osobou. „Neznamená to nutně, že musí být oběť mrtvá. Stačí, že předstírá znehybnění. Ovšem musel by jí svůj záměr sdělit," sdělila znalkyně z oboru psychiatrie a sexuologie Želmíra Herrová.

Muž u soudu uvedl, že dlouhodobě žije ve vztahu s partnerkou. „Je možné, že se svou partnerkou žije běžným sexuálním životem. Uspokojení hledá u jiných žen. Sám během sexuologického vyšetření uvedl, že chtěl vyzkoušet čas od času změnu," dodala Herrová.

Dušan Pém u Krajského soudu v Brně.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

Za násilné sexuální činy již v minulosti soud Péma dvakrát poslal do vězení. „Vzhledem k opakovaným incidentům není možné sexuální poruchu obžalovaného léčit ambulatně. Navrhuji ústavní léčbu," shrnula své závěry Herrová.

Podle instruktora Lubomíra Meda, ke kterému žena chodí na lekce sebeobrany a bojových sportů, se napadená bránila správně. „Její postup byl pohotový, udělala vše tak, jak se naučila. Když mi den po incidentu volala, poznal jsem, že není v pořádku. Byla vyděšená," uvedl ve své výpovědi Medo.

Největší obavy měla poškozená z toho, že by se mohl obžalovaný vrátit. „Kdyby byl ozbrojený, už bych se neubránila. Teď jsem ostražitá, ale omezuje mě to v práci. Přijímám jen klienty, které znám," doplnila výpověď napadená.

Ačkoli poškozená neutrpěla vážná fyzická zranění, podle posudku soudní znalkyně trpí dlouhodobými psychickými následky. „Po útoku se napadená soustředí na stres. Rozvinula se u ní vážná úzkostná porucha. Všechny situace, které prožívá, srovnává s násilným zážitkem," komentovala psychický stav ženy znalkyně z oboru psychologie Marta Holanová.

Za způsobenou újmu požaduje žena odškodné přes půl milionu korun. „Peněžitou náhradu škody budeme požadovat vzhledem k závažnosti psychických následků," vyjádřil se zástupce poškozené Michael Brázda.

Soud bude pokračovat v únoru, obžalovaný na rozsudek čeká ve vazbě.

ANNA TIŠNOVSKÁ