Sebevědomí a notná dávka drzosti nechybí pětadvacetiletému Lukáši Langerovi z Jihlavy, který v úterý usedl na lavici obžalovaných před brněnským krajským soudem. Žaloba ho viní hned z několika trestných činů, z nichž nejtěžší je pokus vraždy. Vražednou zbraní mělo být jeho auto Volkswagen Golf a obětí policista Libor Hájek. Mladíkovi za to hrozí až patnáct let vězení.

„Langer řídil loni v říjnu auto i přesto, že nikdy nevlastnil řidičský průkaz. V rychlosti více než sto kilometrů v hodině najížděl na policistu Libora Hájka, který chtěl auto zastavit. Hájek stačil před rozjetým autem uskočit. Langer se však pokusil svým jednáním policistu zavraždit,“ řekl státní zástupce Ivan Hrazdira.

Kromě pokusu vraždy ho žalobce viní ještě z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí. „Langer jezdil s autem jako by se nic nestalo, i když věděl, že mu soud zakázal řídit na čtyři roky,“ upozornil Hrazdira.

Pirát silnic si z hlavního líčení nic nedělal. Své jednání popřel a na trestní senát i žalobce dělal grimasy. Za to ho musela napomenout předsedkyně senátu brněnského krajského soudu Halina Černá. „Vám připadá hlavní líčení směšné? Jste obžalovaný z pokusu o vraždu a hrozí vám mnoho let pobytu ve vězení. Myslím, že to není legrace,“ okřikla soudkyně Langera s tím, že mu za pohrdání soudem hrozí dokonce padesátitisícová pokuta.

Řídil už na základce

Langer má k autům pozitivní vztah. „Řídím od třinácti let. Je to pro mě úplně normální. Vím, že nemám řidičák, ale co. Řídím tak jako tak,“ chlubil se mladík soudu. Touhu zavraždit policistu popřel. Přiznal sice, že jel hodně rychle, ale muže v uniformě zpozoroval na silnici na poslední chvíli. „Policajt stál na středové čáře a já ho spatřil asi na vzdálenost deseti metrů. Přidal jsem plyn a na kamarády, kteří se mnou jeli, jsem zařval: Bacha, benga!“ popsal obžalovaný událost.

Mladík za volantem golfu prý viděl policistu sotva pět vteřin. Jakmile ho minul, vytáhl policista zbraň a začal po autě střílet. „Vyšly asi tři rány, ale netrefil se. Ujel jsem,“ doplnil Langer. Policie však auto po pár dnech našla. Uvnitř volkswagenu objevila injekční stříkačky. Langer je totiž narkoman a užívá pervitin. „Pod vlivem drog jsem ale nikdy neřídil. Vždycky jsem jel čistej,“ hájil se mladý muž.

Proces bude pokračovat v nadcházejících dnech výslechy svědků a znalců. Verdikt by mohl brněnský krajský soud vynést už tento čtvrtek.