Ve vysoké rychlosti nestihl zareagovat na protijedoucí auto odbočující do ulice Na vyhlídce. Střetem odhodil protijedoucí auto do přilehlé zídky a domu. Vyvázl bez zranění, ale způsobil dvě těžká zranění lidem, kteří cestovali s ním. Nehodu z loňského dubna projednával vyškovský soud.

Před soudem obžalovaný Kotas přiznal vinu. „Z mladické nerozvážnosti jsem chtěl klukům ukázat, jak jede moje nové auto,“ řekl mladík.

Jako řidič dříve i pracoval. Od srpna 2016, kdy dostal řidičský průkaz, přitom již jednou povolenou rychlost překročil. „K autům jsem měl pozitivní vztah od mládí,“ poznamenal Kotas. Zdůraznil, že poškozeným se už omluvil.

Poškozený Roman Ambroz, který jel na pozici spolujezdce omluvu nepřijal. „Kotas se omluvil až po roce od nehody. Nevím, proč nepřišel, když jsem ležel na jednotce intenzivní péče,“ uvedl Ambroz. Dodal, že se kvůli těžkým zraněním dokonce učil znovu chodit.

Muzeum Vyškovska. Ilustrační foto.
Muzea budou atraktivnější. Získají stovky milionů korun

Těžké zranění způsobil mladý řidič také Jiřímu Kratochvílovi, který přiznal, že jej nehoda psychicky poznamenala. „Snažím se to vytěsnit z hlavy, několik měsíců jsem se ale budil ze spaní“ řekl.

Upozornil, že obžalovaný Kotas se mu omluvil jen týden před jednáním soudu.

Obžalovaný přislíbil nápravu. „Přestože jsem nemajetný, pokusím se poškozené odškodnit,“ řekl.

Další jednání soudu je naplánováno na 23. července.