V gangu měl podle předsedy senátu Pavel Götha každý svou pozici. „Někteří figurovali pouze jako pouliční dealeři, ženy ale zastávaly také takzvané manažerské funkce. Drogy obstarávaly a pak rozdělovaly dealerům. Tomu odpovídají také tresty," uvedl předseda.

Dohromady prodali 6754 gramů metamfetaminu a 1976 gramů marihuany. „Při ceně sedm set až tisíc korun za gram pervitinu si přišli na přibližně čtyři miliony tři sta tisíc korun. Prodejem marihuany se obohatili o téměř dvě stě tisíc korun," upřesnil Göth.

Pervitin obstarávala podle obžaloby žena Tran Thi Tuyet Lan. Ta ho přivážela z Prahy do Znojma, kde ho prodávala dalším ženám Nguyen Thi Duyen, mezi znojemskými uživateli známé jako Zina, a Tran Thi Thu Hang, známé jako Hanu.

Drogy lidem delaeři nabízeli nejčastěji v hernách a bistrech, ve kterých pracovali nebo které vlastnili „Vždy jsem se telefonicky spojil se Zinou a domluvili jsme si místo, kde se sejdeme. Nejčastěji to bylo v její herně. Peníze a množství jsme řešili až na místě, nikdy telefonicky. Když tam Zina nebyla, oslovil jsem jiného Vietnamce nebo Vietnamku v herně a ten mi pervitin dal taky," vypovídal při jednání jeden ze svědků.

Skupinu podle Götha usvědčili z páchání trestné činnosti kromě výpovědí svědků také odposlechy z mobilních telefonů. „Někteří svědci z řad uživatelů sice před soudem vypovídali v rozporu s tím, co uvedli v přípravném řízení na policii, nedokázali ale zdůvodnit, proč najednou tvrdí, že od obžalovaných drogy nekupovali, soud vzal proto v potaz jejich původní výpověď," vysvětlil předseda senátu.

Poukázal také na to, že se členové gangu snažili svou činnost velmi dobře skrývat. „V telefonních hovorech se svými zákazníky používali výrazy jako kolik cukru do kafe si dají, na kolik minut se staví a podobně. Zkoumáním jsme ale zjistili, že šlo o pojmy krycí množství pervitinu. V odposleších bylo také slyšet o nákupu zeleniny. O tomto výrazu je přitom známé, že označuje marihuanu,"popsal soudce.

Obžalovaní se mezi sebou údajně taky varovali před zásahy a kontrolami policistů. „Část drog spláchli před policií do záchodu," řekl Göth.

Přesto u nich policisté při domovních prohlídkách našli a zabavili několik desítek gramů pervitinu. Obžalovaní tvrdili, že ho měli pro svou potřebu. Někteří z nich drogu opravdu sami užívali. „Ve Znojmě je známá jako feťačka. Bral jsem od ní pervitin hlavně když jsem ho potřeboval v noci," vyjádřil se při minulém jednání jeden ze svědků k obžalované známé pod jménem Li.

Pět žen a dva muži si za obchodování s drogami vysloužili tresty v rozmezí osm až deset let a vyhoštění z České republiky. „Některým přitížilo také to, že se této trestné činnosti dopustili v době, kdy byli podmíněně propuštěni z vězení, kde byli odsouzení za přechovávání drog," vysvětlil předseda.

Dodal, že i přesto udělil tresty mírnější než požadovala žalobkyně. „Nižší tresty jsme stanovili proto, že celková částka, o kterou se prodejem drog obohatili, nepřesáhla pět milionů korun," řekl.

Dva muži odešli od soudu s dvouletým trestem, protože se nedalo přesně určit, jaké množství drog prodali.