Výčet Danihelových činů je pestrý. Ublížení na zdraví, řízení bez řidičského oprávnění, krádež, poškozování cizí věci nebo útok na veřejného činitele.

„Rozsudek je mírný. Danihel byl soudem potrestán za sedm trestných činů,“ zdůvodnila soudkyně Hana Kleinová rozhodnutí, proč soud odvolání zamítl. Kromě vězení mu soud potvrdil i desetiletý zákaz řízení a povinnost zaplatit osmnáct tisíc korun.

Danihelův obhájce Antonín Šimeček namítl, že trest je nepřiměřeně přísný a žádal nižší trest. Soud mu ovšem nevyhověl a Danihel si uložený trest odpyká v plné výši.

Odsouzený Danihel před rokem a půl v září řídil auto, ačkoliv neměl řidičský průkaz. Za volantem se choval spíše jako závodník a u Tišnova na Brněnsku vjel do protisměru, odrazil se od zábradlí a skončil mimo silnici. Danihel sice vyvázl z nehody bez vážných zranění, zato jeho spolujezdkyně se zranila těžce. „Kromě této nehody, byl ještě souzen za jiné trestné činy a to rozhodlo o výši trestu,“ přiblížila okolnosti případu mluvčí brněnského městského soudu Soňa Vyplašilová.

Soud neposlal Danihela za mříže jen kvůli dopravní nehodě a ublížení na zdraví, ale i pro jeho dřívější i pozdější prohřešky. Soudy v těchto případech berou v potaz i ostatní trestní řízení a ukládají souhrnný trest. Proti rozsudku není odvolání.

Některých obvinění byl Danihel zproštěn, protože se neprokázalo, že zrovna on byl pachatelem. Celkem tři trestné činy mu nebylo možné prokázat. Mimo jiné to byla například krádež.

ONDŘEJ PRÁŠIL