Početná skupinka svědků se na konflikt, který nastal mezi několika muži, dívala z balkonu v sedmém patře. „Šli jsme se podívat na ohňostroj a pak jsme z parkoviště slyšeli křik. Dva muži tam pouštěli rachejtle. Třetí, asi majitel auta, jim přišel vynadat, a to se jim nelíbilo“ popsala jedna ze svědkyň.

Podle ní se na parkovišti začali muži postrkávat. „Muži, kteří měli pyrotechniku, nakonec všechno sbalili a utekli. Majitel vozu je chvíli honil a pak se vrátil k autu," doplnila svědkyně.

Situace si ale všiml otec výtržníků a po chvíli vyběhl z domu se sekerou a nožem. „Rozběhl se k tomu druhému muži, který stál bokem, ohnal se sekerou a udeřil ho," uvedl ve své výpovědi další svědek.

Brněnský Gaudeamus začal.
Veletrh Gaudeamus začal. Studenti mohou vybírat ze čtyř stovek univerzit

Napadený si naštěstí útočníka v poslední chvíli všiml a pokusil se úder zastavit rukou. Podle soudního znalce Martina Zemana tím pravděpodobně zamezil vážnému zranění. „Síla nárazu se jeví jako střední, ale pokud napadený zastavil úder rukou, mohlo se klidně jednat i o mnohem silnější úder, který kdyby nebyl zastaven, mohl způsobit mnohem vážnější následky na zdraví," uvedl.

Muž, který zranění způsobil, je obviněný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až dvacet let ve vězení. U pojednávání se bránil a tvrdil, že celá situace byla jen nehoda. „Když jsem přiběhl, ten muž se po mně ohnal. Uskočil sem a uklouzl. Vyletěly mi ruce a náhodou jsem muže trefil hranou sekery," vypověděl obžalovaný.

I Když soudní znalec Zeman tuhle situaci nevyloučil, zhodnotil, že šance, že by sečná rána na hlavě poškozeného vznikla tímhle způsobem, je opravdu malá.

Barbora Nešporová