Sexuálního útočníka, který minulý týden děsil obyvatele Moravskoslezského a Zlínského kraje se kriminalistům podařilo dopadnout v pondělí ráno, necelý týden poté, co znásilnil nezletilou školačku v Kopřivnici na Novojičínsku.

K dopadení násilníka, který byl už v minulosti čtyřikrát trestán za obnažování na veřejnosti, přispěly velkou měrou portréty, které policisté na základě výpovědí poškozených žen a dívek sestavili. „Od veřejnosti jsme dostali mnoho informací. Některé z nich směřovaly právě k muži, kterého jsme v pondělí zadrželi,“ uvedl kriminalista Pavel Tvrdý s tím, že než získali potřebné důkazy, které by podezřelého muže usvědčily, neustále ho sledovali, aby nebyly ohroženy další ženy a dívky.

Třiačtyřicetiletý muž, který pochází z Hodonína, byl zatčen před svým bydlištěm, když chtěl nastoupit do auta. Podle policistů při zatýkání nekladl odpor a po převezení na policejní stanici se ke všem pěti útokům, které měl spáchat ve Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově, Bystřici pod Hostýnem a také v Kopřivnici, doznal. Policistům dokonce řekl, že má jisté sexuologické problémy, s nimiž se léčí.

Lítost muž neprojevil

„V současné době prověřujeme tvrzení pachatele o tom, že se léčí se sexuologickými problémy, a zjišťujeme bližší okolnosti. Vyžádali jsme si rovněž sexuologický posudek,“ řekla kriminalistka Marcela Musálková, podle které muž při výsleších neprojevil nad svými činy lítost. Pouze zmínil, že by se rád nadále léčil.

Musálková zároveň přiblížila osobnost pachatele. „Je rozvedený, pracuje v dělnické profesi, má děti a poslední rok žije i pracuje ve Frýdku-Místku,“ řekla. Moravský fantom, jak se násilníkovi přezdívá, je od úterka obviněn z trestných činů znásilnění a vydírání. Svých pět obětí si podle všeho vybíral zcela náhodně. „Muž jednal impulzivně. Zaútočil zcela náhodně, nic si dopředu nepromýšlel,“ potvrdila Musálková.

Zdůvodnit, proč útočil tak náhle a rovnou pětkrát, ale nedokázal. Kriminalisté v těchto dnech prověřují další případy znásilnění z celé republiky, aby mohli vyloučit možnou souvislost s tímto případem. Muži teď hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do dvanácti let. Policisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby.

Identiktit pachatele.