Vše začalo v roce 2010, kdy o sedm let starší přítelkyně nyní stíhaného muže vážně onemocněla. „Druh o ni pečoval a vyřídil si veškeré formality, aby za ní mohl i přebírat sociální dávky. V roce 2012 ale žena zemřela," uvedl ve středu mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Po její smrti se muž okamžitě přestěhoval na místo, kde ho pošťačky neznaly a za dva týdny měl opět vyřízené všechny doklady k pobírání dávek za mrtvou. „V novém bydlení ale poštovní doručovatelka chtěla nemocnou vidět. Muž se na to připravil a domluvil se se známou, která roli družky zahrála," konstatoval Šváb.

Pracovníci pošty si ale později všimli vyvěšeného parte a spojili si ho se ženou, které stále chodí sociální dávky. „Na příští návštěvu s sebou proto pošťačka vzala i policii," řekl Šváb.

Kriminalisté přišli na poslední chvíli. Muž už měl vyklizený pronajatý byt a před odjezdem jen čekal na poslední sociální dávky. „V předsíni měl připravený kufr. Při výslechu pak uvedl, že měl sjednanou práci i bydlení u přítelkyně v Nizozemí. Na odpoledne měl dokonce rezervovaný lístek do autobusu," sdělil policejní mluvčí.