Odtud zamířil Olszar už jen v doprovodu najaté dívky do hotelu, kde se po snídani ubytovali. Vražda se odehrála mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne. Proč došlo k hádce, která vyvrcholila potyčkou, při níž dívku udusil polštářem, prý Olszar neví. V přípravném řízení uvedl, že zaplacená společnice odmítla sexuální praktiku, na které se předtím dohodli. To však u soudu popřel. „Křičela a hádala se. Chtěl jsem, aby byla zticha," popsal Olszar.

Že něco není v pořádku, zjistil, až když se žena přestala hýbat. Přivést k vědomí jí chtěl studenou sprchou v koupelně, kam ji odtáhl. Když zjistil, že je mrtvá, osprchoval se a z místa činu rychle odešel. „Zpanikařil jsem a nevěděl, co dělat," přiznal Olszar.

Incidentu předcházela probděná noc. V podniku na Kraví hoře vyhrál Olszar na automatech přes třicet tisíc korun, tak vysokou částku mu ale barman nemohl vyplatit ihned. Protože bez výhry neměl Olszar na zaplacení útraty, vrátil se do restaurace, kde pracoval a z trezoru si vzal necelých sedmdesát tisíc korun. Chtěl je prý vrátit další den z výhry.

Po tom, co opustil hotel, se rozhodl odjet do Vídně za svým otcem. Taxikář ho ale mohl vzít jen do Mikulova. Po cestě se zastavil ještě v obchodech pro boty a košili. „Vzal si první boty ve svém čísle a už je nechtěl sundat. Ty staré tu nechal," sdělila v přípravném řízení prodavačka. Její výpověď spolu s dalšími přečetla ve středu předsedkyně soudu Andrea Svobodová.

V Mikulově na Břeclavsku zamířil Olszar opět do baru. V místním hotelu dokonce strávil noc s další prostitutkou, která podle přečtené výpovědi na jeho chování nic podezřelého nepozorovala. Další den se Olszar sám udal. Policisté si jej vyzvedli v dalším baru, kde na ně čekal.

Z výpovědí lidí, kteří byli Olszarova blízcí, vyplívá, že nikdy předtím nebyl konfliktní ani agresivní. „Nechápu to. Patrik byl pohodový kluk," četla z výpovědi Olszarova otce Svobodová. Za vraždu muži hrozí až osmnáct let vězení. „K případnému trestu se vyjadřovat nebudu. Na to je příliš brzy. Obecně ale bývá přiznání viny polehčující okolností," uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Soud pokračuje ve čtvrtek 5. května čtením odborných posudků.

TOMÁŠ HAVLÍK