Například ve středu dostali policisté podobné hlášení na tísňovou linku hned dvakrát. „Poprvé jsme vyjížděli kolem osmé hodiny ráno na Šilingrovo náměstí. Mladý muž tam jedenapadesátiletou ženu okradl na tramvajové zastávce. Přistoupil k ní zezadu, strhl jí zlatý řetízek a z místa utekl," popsala jeden z případů Straková.

Dodala, že neznámý zloděj svým jednáním ženě způsobil škodu přibližně tři tisíce korun.

K další okradené ženě vyjeli policisté jen o několik hodin později do ulice Vinohrady. Třiasedmdesátileté důchodkyni tam neznámý zloděj strhl z krku řetízek se šperkem v hodnotě deseti tisíc korun. „Zloděj postupoval obdobně jako v prním případě," uvedla mluvčí.

Na zákeřnějšího pachatele narazila před nedávnem šestačtyřicetiletá žena pod hlavním nádražím. „Muž se chtěl zmocnit šperku, který měla na krku. Když se jí ho snažil strhnout, žena křičela a volala o pomoc. Lupič ji proto utišil ránou pěstí," popsala Straková. Tohoto pachatele policisté dopadli.

Policisté upozornili, že je velmi obtížné s touto trestnou činností bojovat ale také se proti ní bránit. „Doporučujeme ženám sledovat okolí. Obezřetné by měly být především na zastávkách a při cestování v dopravních prostředcích," poradila Straková.

Dodala, že v těchto místech je lepší si řetízek například schovat pod tričko. „Hodnotnější šperky je pak lepší si ponechat pouze na výjimečné příležitosti," dodala mluvčí.